Παρά το προχωρημένο της καλοκαιρινής περιόδου, πλήθος φοιτητών, φοιτητριών, απλών πολιτών και εργαζόμενων βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης, την ώρα που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει το νομοσχέδιο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου την Τετάρτη. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και προχώρησε έως τη Βουλή, ενώ κατέληξε στο Πολυτεχνείο.

Φοιτητικές οργανώσεις, εκπαιδευτικοί, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα διαδήλωσαν κατά της κατάργησης του ασύλου, σε μια διαδήλωση με παλμό αλλά χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Η ισχυρή αστυνομική παρουσία κατά την διάρκεια της διαδήλωσης περιγράφεται ως διακριτική, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με αναφορές, ΜΑΤ και αύρες νερού βρίσκονταν σε επιφυλακή.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό» και «Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε, το άσυλο με αγώνες θα υπερασπιστούμε», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως επιφύλαξαν και ένα σύνθημα ειδικά για την υπουργό Παιδείας, φωνάζοντας «Νίκη Κεραμέως άκου το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά».

Για την διαδήλωση υπήρχαν καλέσματα από το ΜΑΣ, την ΕΑΑΚ, την Πορεία, τις Αγωνιστικές Κινήσεις, το Bloco, ενώ ξεχωριστή πορεία πραγματοποίηση το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που θα περιλαμβάνει και τη διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα ψηφίσει έως τα μέσα Αυγούστου, με τις φοιτητικές οργανώσεις να εξετάζουν ήδη τα επόμενά τους βήματα.