Με τη δημιουργία μίας ευρωσκεπτικιστικής και ακροδεξιάς κυβέρνησης να αποτελεί το βασικό σενάριο, ολοκληρώθηκαν οι 18ες εκλογές από το 1948 στην Ιταλία, με τα αποτελέσματα να φέρνουν στην πτώτη θέση το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με τη συνεργασία με τη συμμαχία της οποίας ηγείται η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά να καταφέρνει μαζί με τη Φόρτζα Ιτάλια να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο συνασπισμός δεξιάς και άκρας δεξιάς καταφέρνει ποσοστό της τάξης 36,98%, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων 30,92%. Το κόμμα του Ματέο Ρέντσι καταφέρνει ποσοστό του 24,40% ενώ το αριστερό Ελεύθεροι και Ίσοι συγκεντρώνει το 3,55%. Αξίζει να σημειωθεί πως η αποχή εμφανίστηκε, με τη συμμετοχή να φτάνει το 71,48% σε σχέση με το 75% των εκλογών του 2013.
 
Με το σενάριο της επανάληψης των εκλογών να αποτελεί πιθανό σενάριο, τα τελικά αποτελέσματα θα δείξουν εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα θα δώσει την εντολή σχηματισμού στους νικητές για να διερευνηθεί το μέγεθος του αδιεξόδου, ενώ σε περίπτωση που το αδιέξοδο είναι αξεπέραστο, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θα παραμείνει στην εξουσία ως προσωρινή.
 
Σημειώνεται πως εντός της ημέρας αναμένεται συνέντευξη τύπου του επικεφαλής του συνασπισμού δεξιάς και ακροδεξιάς, Ματέο Σαλβίνι, όπου και η πλειοψηφία της νέας Βουλής να ανοίξει τα χαρτιά της.

 
Υπενθυμίζεται ότι από φέτος τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο εκλογικός νόμος που προβλέπει ότι τα 2/3% των βουλευτών και στα δύο σώματα (Βουλή και Γερουσία) θα εκλεγούν με απλή αναλογική, ενώ το 1/3 τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.  Στην Βουλή των Αντιπροσώπων, 232 βουλευτές θα εκλεγούν με το πλειοψηφικό σύστημα, 386 με απλή αναλογική και 12 με τους ψήφους των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τις έδρες της Γερουσίας είναι 102, 207 και 6.