X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Νικητής ο συντηρητικός Ντούντα στις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας

Ο Αντρέι Ντούντα του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, έλαβε το 51,2% των ψήφων. Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, Τρσασκόφσκι, υποψήφιος με το μεγαλύτερο αντίπαλο κεντρώο κόμμα «Πολιτική Πλατφόρμα», έλαβε το 48,8% των ψήφων. Πρόκειται για διαφορά περίπου 500.000 ψήφων ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. To (PiS) έχει δεχθεί έντονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών στην Πολωνία.
|

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, o Πολωνός υποψήφιος του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), Αντρέι Ντούντα, φαίνεται ότι είναι ο νικητής στις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας, καθώς η καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων βρίσκεται στο 99,9% νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Η εκλογική του νίκη σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον προεδρικό θώκο.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος στηρίζεται από το PiS, αναμετρήθηκε με τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας, τον Ραφάλ Τρσασκόφσκι, ο οποίος ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, την παράταξη Πλατφόρμα Πολιτών (PO). Οι δημοσκοπήσεις ήθελαν τους δύο υποψήφιους να έχουν χονδρικά τις ίδιες πιθανότητες νίκης.

Ο Ντούντα, έλαβε το 51,2% των ψήφων, σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και τα οποία επικαλείται το Reuters. To (PiS) έχει δεχθεί έντονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι οι ψήφοι που μένουν να καταμετρηθούν δεν είναι πιθανό να αλλάξουν σημαντικά το αποτέλεσμα.

Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, Τρσασκόφσκι, υποψήφιος με το μεγαλύτερο αντίπαλο κεντρώο κόμμα «Πολιτική Πλατφόρμα», έλαβε το 48,8% των ψήφων. Πρόκειται για διαφορά περίπου 500.000 ψήφων ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.

Ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι είχε υποσχεθεί να αναιρέσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο δικαστικό σύστημα, που έθεσαν τη Βαρσοβία σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους της στην ΕΕ. Επιπλέον, τάσσεται ανοικτά υπέρ των πολιτικών γάμων και των συμφώνων συμβίωσης προσώπων του ιδίου φύλου.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Μάιο – όταν ο Ντούντα είχε τεράστιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου – αλλά αναβλήθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η υποστήριξη στον Ντούντα έχει μειωθεί σημαντικά έκτοτε και μια από τις αιτίες είναι ακριβώς οι συνέπειες της πανδημίας, η οποία βύθισε την Πολωνία στην πρώτη της ύφεση μετά το τέλος της περιόδου του κομμουνισμού στη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης.

Ο Ντούντα υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει σε ισχύ κοινωνικές παροχές του PiS, όπως ιδίως τα οικογενειακά επιδόματα και η αύξηση των συντάξεων, στο πλαίσιο της εξαιρετικά πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας του. Εξαπέλυσε επίθεση στα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΔ και απέρριψε την ιδέα να δοθούν αποζημιώσεις σε Εβραίους (ή απογόνους τους) τα αγαθά ή οι περιουσίες των οποίων είχαν κλαπεί από τους ναζί ή απαλλοτριωθεί επί σοσιαλισμού.

Πάντως, καθώς ο πρόεδρος στην Πολωνία δεν έχει παρά περιορισμένες εκτελεστικές εξουσίες, ακόμη κι αν ο Τρσασκόφσκι κέρδιζε, είναι αμφίβολο το κατά πόσον θα ήταν σε θέση να προωθήσει σημαντικές αλλαγές αμέσως. Το κύριο είναι πως σε νίκη του, με δεδομένο και το ότι η Άνω Βουλή βρίσκεται στα χέρια της αντιπολίτευσης, θα πρόσκοπτε το PiS στην προσπάθειά του να προωθήσει την πολύ συντηρητική ατζέντα του.

Όπως σχολιάζει το Politico.eu, είναι πιθανό οι προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει υπό ακόμη πιο «στενό» έλεγχο το δικαστικό σύστημα της χώρας να ενταθούν ακόμη περισσότερο το επομενο διάστημα -ένα ζήτημα το οποίο έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Πολωνίας με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ντούντα, που αυτοπαρουσιάζεται ως μέγας υπερασπιστής των καθολικών αξιών των Πολωνών, έλαβε μερικές ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο την ευλογία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η επίσκεψη του αρχηγού του πολωνικού κράτους στον Λευκό Οίκο ήταν η πρώτη ξένου ηγέτη στην έδρα της αμερικανικής προεδρίας αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις