X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Νόμο για οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας ζητά ο Φίλης

Να μελετήσει σοβαρά το ζήτημα της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας με βάση την αντικειμενική αξία και «να μην αρκεστεί στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες» κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Menelaos Myrillas / SOOC
|

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2018, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επεσήμανε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών «επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όρια και ίσως και αδιέξοδα, σε αυτήν την ονομαζόμενη συμφωνία κυρίων».
 
Όπως πρόσθεσε, «οι στόχοι που έχουν θέσει οι τραπεζίτες για το 2018-2019, οδηγούν σε πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς και ο καθένας κατανοεί ότι από ένα σημείο και μετά οι πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες, αλλά φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξαφάνισε η κρίση».
 
Κάλεσε επιπλέον την κυβέρνηση ταυτόχρονα με την οριζόντια προστασία να εξέτασει θέματα όπως η μη διενέργεια πλειστηριασμών στην αγοραία αλλά στην αντικειμενική αξία, καθώς και τη δυνατότητα να παίρνει ο δανειολήπτης το σπίτι του στην τιμή που θα το εξαγόραζε το fund.


«Να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για πλεονάσματα και χρέος»
 

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε εξάλλου άμεσα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για πλεονάσματα και χρέος. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «Με αυτό το ύψος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% επί 5 χρόνια, με αυτές τις ανισότητες, η πορεία για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια θα είναι αβέβαιη και επισφαλής. Για το λόγο αυτό, απαιτείται από σήμερα να θέσουμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του χρέους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χρέους, που συναρτάται με την πορεία του τραπεζικού συστήματος» και πρόσθεσε, ότι τα πλεονάσματα 3,5% για την πενταετία, περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και της προσδίδουν κοινωνική αδικία.

«Είναι αναγκαίο, τώρα που συζητούνται μέτρα με τους δανειστές για το χρέος, όπως η ρήτρα ανάπτυξης, να τεθεί το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, προκειμένου σε πρώτη φάση να μην γίνουν περικοπές των συντάξεων το 2019. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με μια τέτοια επιδίωξη; Ακόμη και οι παλαιότεροι υποστηρικτές των υψηλών πλεονασμάτων του 4,5% μιλούν σήμερα για πλεονάσματα κάτω του 2%. Για να είναι ειλικρινείς και να μην βγάζουν λογάκια, δεν έχουν παρά να αποδεχθούν μια πολιτική πρωτοβουλία συνεννόησης που θα στηρίξει την κυβέρνηση στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και των πλεονασμάτων.

 
Τώρα είναι η ώρα γι΄ αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις θετικές εξελίξεις που σημειώνονται» είπε και υποστήριξε ότι μία αναβολή για αργότερα «μας περιορίζει σε δεύτερο ρόλο και θα κινδυνεύσουμε έτσι με δεδομένη μια συγκεχυμένη και διαιρετική κατάσταση στην Ευρώπη, να την πάθουμε όπως ο κομπάρσος που νόμιζε ότι θα πάρει το Όσκαρ επειδή είχε υποδυθεί τέλεια το πτώμα. Όπου κομπάρσος, βάλτε Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος και θα ταιριάζει τέλεια η εικόνα».

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις