Σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam οι εν λόγω τροπολογίες αντιβαίνουν τις Ενωσιακές αρχές, με την οργάνωση να εκφράζει ανησυχίες για πιθανή υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών κι από άλλα κράτη μέλη, εξέλιξη που θα άνοιγε επικίνδυνους δρόμους μεταστροφής της πολιτικής ασύλου συνολικά εντός της Ε.Ε.  Επισημαίνεται ότι ο νόμος πλέον δίνει την δυνατότητα ακόμα πιο άμεσης και εύκολης απόρριψης των ασύλων, με αφορμή πταισματικές παραλείψεις που αφορούν ακόμα και την μη έγκυρη προσέλευση στην σχετική συνέντευξη επί της επιτροπής εξέτασης ασύλου.

Σε συνέχεια των διαπιστώσεων της, η οργάνωση επισημαίνει ότι η επίσπευση των διαδικασιών, αγγίζει ακόμα και την εξέταση των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο, χωρίς να λαμβάνεται στο ελάχιστον υπόψιν ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτών των υποθέσεων και η ευαίσθητη θέση αυτής της κοινωνικής ομάδας.

Όπως εξάλλου έχει ήδη επισημανθεί από την οργάνωση Άρσις: «Από τον συνδυασμό των άρθρων 2 και 15 του νέου νόμου προκύπτει ότι αφενός οι αιτήσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων παύουν πλέον να εξετάζονται κατά προτεραιότητα αφετέρου ότι συνεχίζουν να δύνανται να υπάγονται (όπως ατυχώς θεσπίστηκε για πρώτη φορά με τον Ν4636/2019) στην ταχύρρυθμη διαδικασία».

Η συγκεκριμένη πρακτική σαφώς εκθέτει σε ανυπολόγιστος κίνδυνους τους ανήλικους που βρίσκονται μόνοι τους σε μια ξένη χώρα και αποτελούν την πιο εύκολη λεία για τους κάθε λογείς εκμεταλλευτές. Η νομική κάλυψη και η πρακτική βοήθεια που θα τους παρασχεθεί με την κατοχύρωση του ασύλου, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις  ενδέχεται να τους βρει σε ενήλικη πλέον ηλικία.

Στο παρόν πλαίσιο η Oxfam εκφράζει την ανησυχία ότι «η Ελλάδα θα αποτελέσει την βάση επεξεργασίας για την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ασύλου στην Ευρώπη». Διατάξεις όπως εκείνη που εμπεριέχεται στο άρθρο 50 του αναθεωρημένου νόμου κανονικοποιούν την κράτηση των προσφύγων σε συνθήκες φυλάκισης και ευτελών παροχών, με ενδεικτικά να είναι τα στοιχεία της οργάνωσης που θέλουν 33.000 πρόσφυγες να διαβιούν σε δομές χωρητικότητας 8 χιλιάδων ατόμων.«Το νέο ελληνικό σύστημα ασύλου έχει σχεδιαστεί για να απελάσει τους ανθρώπους αντί να τους προσφέρει ασφάλεια και προστασία», καταλήγουν.