Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα «Όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια, εμφανίζεται ο κ.Τσιλιπουνιδάκης, δημοσιογράφος, που έχει διαδραματίσει πολύ ενεργό ρόλο στην προώθηση του νομοσχεδίου, να λέει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε μόνο με ομάδες πολιτών που υποστηρίζουν την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις από νομικούς και οργανώσεις γυναικών είναι ιδιαίτερα έντονες:

 «Λοιπόν, οι πρώτοι που πολέμησαν το νομοσχέδιο ήταν ο κύριος Σταθόπουλος και η παρέα του. Η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου. Προσπαθούσαν επί μήνες να πλησιάσουν τον Τσιάρα. Ο Τσιάρας δεν δέχτηκε ούτε ένα ραντεβού μαζί τους. Κάπου διάβασα ότι τους δέχτηκε και μίλησε μαζί τους. Ποτέ. Ούτε ο Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος, τους δέχτηκε, να μιλήσει μαζί τους. Οι μόνες πιέσεις που ασκήθηκαν προς το Μαξίμου ήταν από την πλευρά της Προεδρίας και από δύο συγκεκριμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο ένας είναι Υπουργός. Αυτοί λοιπόν άσκησαν τις πιέσεις όταν είδαν ότι η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου μπήκε μπροστά με την Κλαμαρή, την Φουντεδάκη, να μιλήσουνε με διάφορα άρθρα, σε διάφορες εφημερίδες, να επιτεθούν στον Τσιάρα και στο νομοσχέδιο. Δεν κατάφεραν τίποτα. Γιατί απέναντι τους βρήκανε και τον Παπαρρηγόπουλο, και τον Ανδρικόπουλο και εμένα αλλά και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που μπαίνανε μέσα στις ομάδες τους, τις Μωβ, Ροζ κι αυτές και απαντούσαν. Υπήρξε ένας πόλεμος, μιλάμε!»

Όπως σχολιάζει σχετικά η Πρωτοβουλία «όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια», από το βίντεο αποκαλύπτεται ότι «η κυβέρνηση έχει αρνηθεί τον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο στις ομάδες των μητέρων και στις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις που πρώτες εναντιώθηκαν στην προτεινόμενη υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά και στην ίδια την Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, στον ίδιο τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και κορυφαίο στο Αστικό Δίκαιο και στα Δικαιώματα, κ. Σταθόπουλο»

Η πρωτοβουλία προσθέτει ότι «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές και Υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος, δεν έχουν λόγο, δεν μπορούν να διαμορφώσουν πολιτική, γιατί η πολιτική και τα νομοσχέδια γράφονται κατά παραγγελία των Παπαρρηγόπουλου, Ανδρικόπουλου, Τσιλιπουνιδάκη, αλλά και των εκατοντάδων κακοποιητών που εδώ και μήνες έχουν βάλει στο στόχαστρο τις φεμινιστικές οργανώσεις που ασκούν κριτική. Μαθαίνουμε ότι σε αυτή τη χώρα πολιτική κάνουν άτομα που αναρτούν πανό «Κουφάλες φεμινίστριες, πολιτικοί δικαστικοί, δώστε μας πίσω τα παιδιά μας».

Τη Δευτέρα, η «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια», στην οποία συμμετέχουν πολλές γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει σθεναρά και με οργή τα λεγόμενα του υπουργού Δικαιοσύνης  ότι είχε επαφές και συζητήσεις για το νομοσχέδιο αλλαγής του οικογενειακού Δικαίου με τον ίδιο.

Προσθέτει ότι «είναι τουλάχιστον αβάσιμο και κακοπροαίρετο  ψεύδος να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο δημοσίως (ραδιοφωνικός σταθμός ALPHA 989, 25/2) ότι, δηλαδή, έχει έρθει το υπουργείο σε επικοινωνία με τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, όταν το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια καταρτίστηκε εν κρυπτώ στην διάρκεια του 2020 και χωρίς ΚΑΜΙΑ διαβούλευση μαζί τους. Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή ουδέποτε κλήθηκε καμία οργάνωση, ούτε καν η καθ’ ύλην αρμόδια Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων»

Στη συνέχεια καταγγέλλει ότι στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετείχαν δύο μέλη που έχουν εκτεθεί κατά την επαγγελματική τους δραστηριότητα ρητώς υπέρ της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας:

Επιπλέον, όχι μόνο δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και τα σχετικά αιτήματα της «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» για συνάντηση με τον κ. Τσιάρα δεν απαντήθηκαν. Αντιθέτως στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετείχαν δύο μέλη που έχουν εκτεθεί κατά την επαγγελματική τους δραστηριότητα ρητώς υπέρ της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας (Διαμαρτυρία «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» 4.1.2021)

Επισημαίνουμε ότι σε εκδήλωση της επιστημονικής εταιρείας Αστικού Δικαίου αναφέρθηκε ότι το διαρρέον κείμενο δεν έχει την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής(16 από των 18 μελών της επιτροπής).

Συναντήσεις και διάλογο έχει πραγματοποιήσει η «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» με πολιτικά κόμματα και Κοινοβουλευτικές Ομάδες: του Κινήματος Αλλαγής, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΜέΡΑ25, Κ.Κ.Ε., Οικολόγους Πράσινους, καθώς και με μία βουλεύτρια της Ν.Δ. Καμία συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε με τον κ. Τσιάρα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνεπώς θα θέλαμε να μας πει ο κύριος Υπουργός με ποιες οργανώσεις είχε συζητήσεις και διάλογο;

Η όποια γνώση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έγινε κατά τρόπο πρόχειρο, αποσπασματικό και ανοργάνωτο, ο οποίος καθόλου δεν αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως το Οικογενειακό Δίκαιο και η ρύθμιση των σχέσεων γονέων και παιδιών μετά το διαζύγιο με γνώμονα κυρίως το συμφέρον του παιδιού και σεβασμό στην ισότητα των φύλων. Η επιχειρούμενη αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου θα επέμβει σε μία  από τις ήδη προοδευτικότερες και παιδοκεντρικές νομοθεσίες στην Ευρώπη.

Τέλος, ο χρόνος, που δίνεται για να προβληθεί το θέμα του νομοσχεδίου στα ηλεκτρονικά Μέσα αλλά και στον Τύπο είναι εξόφθαλμα άνισα κατανεμημένος, ώστε να προβάλλεται η άποψη της μίας πλευράς, δηλαδή όσων τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.