«Βόμβα» έσκασε στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, διάταξη του οποίου αφήνει να εννοηθεί ότι η κτιριακή περιουσία των Πανεπιστημίων, ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο στο μέλλον θα μπορεί να την διαχειρίζεται όπως κρίνει σωστό.
 
Έκτακτη Σύνοδο αποφάσισαν τα πανεπιστήμια για το θέμα το Σάββατο στο Λαύριο, ενώ εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Πάντως, το υπουργείο Παιδείας απαντάει ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά την ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπου δεν υπάρχει κανένα κτίριο προς πώληση. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζουν ότι η σχετική διάταξη που υπονοεί ότι ο νόμος αφορά και την περιουσία των πανεπιστημίων είναι προς νομοτεχνική τροποποίηση.
 
Την ίδια στιγμή, δοκιμάζεται την Παρασκευή για πρώτη φορά η εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου στα ΑΕΙ, με τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι. Μετά από δυο άγονες προηγούμενες προσπάθειες να κάνει εκλογές λόγω κινητοποιήσεων των φοιτητών του, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κάνει αύριο πρώτο από όλα τα ΑΕΙ της χώρας, εκλογές με το σύστημα της «ηλεκτρονικής ψήφου».
 
Την μέθοδο αυτή έχουν αποφασίσει ότι θα χρησιμοποιήσουν και τα περισσότερα από τα ΑΕΙ της χώρας, ενώ χθες Τετάρτη, αναβλήθηκαν για πρώτη φορά με την μέθοδο της κάλπης οι εκλογές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τη Δεύτερα 22 του μήνα, έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 24 Οκτωβρίου στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και στις 25 στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
 
Με ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ των κινητοποιήσεων φοιτητών με σύνθημα: «Οι νόμοι 4009/11 και 4076/12 πρέπει να ακυρωθούν»! Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, που καλεί ανοικτά πανεπιστημιακούς και φοιτητές σε …ανυπακοή, θέτει με ανακοίνωση του θέμα συνταγματικότητας του συστήματος της ηλεκτρονικής και επιστολικής ψήφου στα ΑΕΙ.
 
Στο κλίμα αυτό, ένα σύννεφο ανησυχίας απλώθηκε την Τετάρτη στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, από το ενδεχόμενο τα πανεπιστήμια να χάσουν την διαχείριση των κτιρίων που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την διαχείριση των κτιρίων του δημοσίου.
 
«Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και τον αποχαρακτηρισμό μας ως δημόσια αυτοδιοικούμενα Ιδρύματα» λέει στο «Βήμα» ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων κ. Γιώργος Παναγιωτάκης και πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών. «Μπορεί δε εύκολα, το Ταμείο που θα διαχειρίζεται την περιουσία του δημοσίου να μας ζητήσει να πληρώνουμε και ενοίκιο στο μέλλον» αναφέρει. «Η περιουσία αυτή βέβαια είναι περιουσία του δημοσίου, αλλά οι πρυτανικές αρχές την διαχειρίζονται προς όφελος των φοιτητών τους». Αναφέρει δε ότι πολλά από τα κτίρια των πανεπιστημίων είναι κληροδοτήματα που διέπονται από σύνθετους νόμους για την διαχείριση τους, στους οποίους θα τεθούν νομικά προβλήματα.
 
«Αν μετά το “κούρεμα” των ομολόγων τα πανεπιστήμια χάσουν και την περιουσία τους τότε δεν θα έχουμε πλέον καμία δυνατότητα να συντηρηθούμε» λέει σχετικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης. «Ζητήσαμε από το υπουργείο Παιδείας να εξαιρεθούν τα πανεπιστήμια από το νομοσχέδιο αυτό» συμπληρώνει ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Θωμάς Σφηκόπουλος. «Με τα κληροδοτήματα δε, στην περίπτωση εφαρμογής μιας τέτοιας διάταξης θα προέκυπταν τρομακτικά συνταγματικά κωλύματα» αναφέρει ο κ. Σφηκόπουλος.
 
«Αυγή»: Παίρνουν την περιουσία των Πανεπιστημίων!
 
Τους πήραν τα αποθεματικά, τώρα τους παίρνουν και την περιουσία! Η μνημονιακή κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια ακόμα ληστρική επιδρομή κατά της ανώτατης εκπαίδευσης. Όπως αποκάλυψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, σε νομοσχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχουν ρυθμίσεις βάσει των οποίων η ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων περνάει ετσιθελικά και χωρίς κανένα αντάλλαγμα στο διαβόητο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)!
Συγκεκριμένα στο άρθρο 5Α του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι «στο Ταμείο μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα, κυριότητα ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα ή ενοχικά δικαιώματα επί ακινήτων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή δημόσιων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ». Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα Πανεπιστήμια είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
 
Έφριξε η πανεπιστημιακή κοινότητα, όταν πληροφορήθηκε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κ. Παναγιωτάκης, έσπευσε αμέσως να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, απαιτώντας να αποσυρθεί η ρύθμιση.
 
Ανεπισήμως, ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει σε τέτοια ρύθμιση, όμως δημόσια τοποθέτηση απέφυγε να κάνει, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς πολλάκις έχει ακούσει υποσχέσεις και άλλες τόσες φορές έχει διαψευστεί οικτρά.
 
Η ρύθμιση σημαίνει ότι η ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας είναι κληροδοτήματα, φεύγει από τα χέρια των νόμιμων ιδιοκτητών της και περνάει σε ένα Ταμείο, ο ρόλος του οποίου είναι σαφώς προσδιορισμένος: Η εκποίηση. Για να σκεφτούμε το μέγεθος αυτής της σκανδαλώδους ρύθμισης, πρέπει να επισημάνουμε ότι σειρά ιστορικών κτηρίων της πόλης, το ίδιο το συγκρότημα του Πολυτεχνείου, αποτελούν μέρος της περιουσίας των ιδρυμάτων από κληροδοτήματα. Προσοχή, πρόκειται για τα σύμβολα της πόλης. Τι θα γίνουν τα κτήρια αυτά, υπό το διαβόητο Ταμείο; Και θα κληθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να τα νοικιάσουν, αν δεν ευοδωθούν άλλοι σχεδιασμοί;
 
Η ρύθμιση αυτή είναι αδιανόητη, δήλωσε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αγγελική Δημητρακοπούλου. Αποτελεί ευθεία επίθεση σε έναν από τους βασικότερους θεσμούς.
 
Για πρωτοφανή επίθεση μιλάει και ο προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων και ζητάει από τον υπουργό Παιδείας να δεσμευτεί επίσημα ότι δεν θα προχωρήσει τέτοιου είδους ρύθμιση στη Βουλή. Το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων θα συναντηθεί σήμερα με τον Κ. Αρβανιτόπουλο, ενώ το Σάββατο θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων. Επίσης, το θέμα εξετάζεται και νομικά, από τους νομικούς συμβούλους των πανεπιστημίων.
 
Από την πλευρά τους, τα προεδρεία των Ομοσπονδιών της ανώτατης εκπαίδευσης (ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και Έλληνες ερευνητές εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετα τόσο σε μεταβίβαση ίδιας περιουσίας όσο και σε μεταβίβαση της διαχείρισης της περιουσίας αυτής, από τα κατά το Σύνταγμα πλήρως αυτοδιοικούμενα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και από τα Ερευνητικά Κέντρα στο ΤΑΙΠΕΔ.