Νομοσχέδιο για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών».
 
Συγκεκριμένα, στο επικείμενο νομοσχέδιο προβλέπεται πως τα «πόθεν έσχες» των δικαστών δεν θα ελέγχονται πλέον από τη Γ’ Μονάδα της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Ελέγχου των Περιουσιακών Δηλώσεων, αλλά από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
 
Σημειώνεται ότι αυτή η Επιτροπή είναι αρμόδια για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των βουλευτών και ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών, των δημάρχων, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο κανένας δικαστικός δεν θα απαλλάσσεται του ελέγχου, αλλά πλέον θα ελέγχονται όλες οι δηλώσεις, καθώς στην Επιτροπή της Βουλής είναι όλοι ελεγχόμενοι υποχρεωτικά.
 
Επιπλέον, για όλους του υπόχρεους (δικαστές, δημοσιογράφους, εκδότες, λιμενικούς) θα είναι πλέον υποχρεωτική η δήλωση μετρητών που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις. Η δήλωση αυτή αφορά ποσά άνω των 30.000 ευρώ και κινητά περιουσιακά στοιχεία άνω των 40.000 ευρώ.
 
Όσον αφορά την Επιτροπή, θα είναι εννεαμελής (και θα γίνει 11μελής) με προεδρεύουσα την πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλη: έναν αρεοπαγίτη, έναν σύμβουλο της Επικρατείας, έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον συνήγορο του Πολίτη, τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τον πρόεδρο της Αρχής για το μαύρο χρήμα, έναν βουλευτή της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας που μετέχει στην κυβέρνηση και έναν βουλευτή της μεγαλύτερης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση. Στην 11μελή Επιτροπή ο πρόεδρος θα προέρχεται από τον δικαστικό κλάδο.
 
Όλοι οι υπόχρεοι καλούνται να υποβάλλουν εκ νέου τις δηλώσεις τους, ενώ όσοι τις έχουν ήδη υποβάλλει θα χρειαστεί να τις επιβεβαιώσουν, ενώ τα δύο χρόνια που ίσχυε η ηλεκτρονική υποβολή «πόθεν έσχες», σε σύνολο 4.500 δικαστών έχουν υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες» μόλις 598 το 2016 και 605 το 2017.
 
Το 2017 είχε ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, με το ΣτΕ να αποφασίζει την ακύρωση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και όλων των υπολοίπων υπόχρεων ακυρώνοντας έτσι την σχετική τροποποιημένη υπουργική απόφαση που ρύθμιζε τις λεπτομέρειες της υποβολής.