«Βιώσαμε πριν λίγες μέρες ένα τραγικό ναυάγιο στο Αιγαίο. Εξαιτίας της Τουρκικής Ακτοφυλακής που δεν επενέβη παρότι εκλήθη από την μοιραία βάρκα. Όπου ΜΚΟ συνέβαλαν στην παράνομη διέλευση, η οποία παραβιάζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Παράνομη διέλευση που θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Με βάρκες ακατάλληλες και με ανθρώπους, χωρίς άδεια. με παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας», είπε ανοίγοντας τις δηλώσεις του στους ανταποκριτές ξένου Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναφερόμενο στο ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέσβου που κόστισε τη ζωή σε δύο προσφύγισσες. Ο Ν. Μηταράκης είχε βρει και τότε ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον της Τουρκίας και των ΜΚΟ.

Ο Μηταράκης δράττεται της ευκαιρίας για το ναυάγιο στη Λέσβο και κατηγορεί Τουρκία και ΜΚΟ

Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι «όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, η Τουρκία οφείλει να προλαμβάνει τις παράνομες διελεύσεις. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν βάρκες που ξεκινάνε από τα Τουρκικά παράλια. Και επίσης πρέπει να ξεκινήσει να δέχεται επιστροφές, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασία, διαδικασία που μονομερώς η Τουρκία έχει διακόψει από τον Μάρτιο», ανέφερε για να γνωστοποιήσει πως «έχω ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας για να τερματιστεί η λαθροδιακίνηση ανθρώπων που στοιχίζει ζωές», είπε.

Δύο νεκρές μετανάστριες ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στα ανατολικά της Λέσβου

Η Τουρκία «στηρίζει» και οι ΜΚΟ «πληρώνουν» λέει ο Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης, υποστήριξε ότι το γεγονός ότι βάρκες αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια αποτελεί πράξη που στηρίζεται από τη γείτονα.

Για να στοιχειοθετήσει μάλιστα τις κατηγορίες του ο υπουργός αναφέρθηκε σε αφίξεις στη Λέσβο, μεταναστών από τη Σομαλία, οι οποίες όπως είπε παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ συγκεκριμένα προσδιόρισε τις αφίξεις μεταναστών από τη Σομαλία από τη 1η Νοεμβρίου σε 142, από τις 214 συνολικά.

Ο τρόπος που οι άνθρωποι της αφρικανικής χώρας έρχονται στην Ελλάδα, είναι σύμφωνα με τον υπουργό ο εξής: «ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς & έκδοσης Visa στην Τουρκία, με πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Μετά μεταφέρονται στα Τουρκικά παράλια, όπου λαθροδιακινητές, πάλι με στήριξη ΜΚΟ, τους βοηθάνε να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε ο υπουργός, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, αναφερόμενος αντίθετα σε «μαρτυρίες και διασταυρωμένες πληροφορίες».

Αναφορικά με την λογική της κυβέρνησης για τη μετανάστευση, είπε πως «αυτές οι διελεύσεις πρέπει και θα εμποδιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι η πύλη εισόδου της Ευρώπης» και σημείωσε ότι αιτήματα ασύλου θα θεωρούνται ως απαράδεκτα, όταν αυτά κατατίθενται από ανθρώπου που προέρχονται από «ασφαλές περιβάλλον».