Η Amplats ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να πωλήσει τα ορυχεία Union, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Οι 13.000 από τις θέσεις εργασίας που καταργούνται βρίσκονται στο Ρούστενμπουργκ, την «καρδιά» της παραγωγής πλατίνας στην Βορειοδυτική επαρχία, όπου είχαν ξεσπάσει απεργιακές κινητοποιήσεις και ταραχές πέρυσι. Δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στα ορυχεία της Lonmin Plc στην Μαρικάνα, σε μικρή απόσταση.

Το κλείσιμο των μονάδων αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αναταραχής και απεργιών, τόσο από το συνδικάτο Ένωση Μεταλλωρύχων (Association of Mineworkers) όσο και από την Ένωση Εργαζομένων στις Κατασκευές (AMCU), που είχε πρωταγωνιστήσει στις καλοκαιρινές κινητοποιήσεις.

Η υπουργός Ορυχείων Σούζαν Σαμπάνγκου δήλωσε ότι το θέμα της Amplats παραπέμπεται στον εποπτικό φορέα του τομέα για να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης με τα συμφωνημένα με την κυβέρνηση. Εκπρόσωπος της υπουργού δεν έδωσε πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα.

Η Σαμπάνγκου ανέφερε ότι η αχρησία μονάδων ορυκτού πλούτου αποστερεί την Νότια Αφρική από οικονομική ανάπτυξη και τους εργαζομένους του τομέα από εισοδήματα.

Από την πλευρά του το Επιμελητήριο Ορυχείων της Νότιας Αφρικής εκτίμησε ότι «οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες από τις φθίνουσες τιμές σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του κόστους επιτάθηκαν λόγω της κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων στη διάρκεια του 2012», και «όλοι αυτοί οι παράγοντες κατέστησαν άνω του 50% των εταιρειών εξόρυξης πλατίνας στη Νότια Αφρική ζημιογόνες, σε τρέχοντα κόστη και τρέχουσες τιμές».

Η ίδια η Amplats ανακοίνωσε ότι «ξεκινά περίοδος διαβούλευσης, με τη συμμετοχή βασικών μετόχων», ενώ το κύριο συνδικάτο δήλωσε έτοιμο να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση.