«Είμαι αυτός που ενημέρωσα τη χώρα για το σκάνδαλο Νοβάρτις. Επειδή είναι πολύ σοβαρό το θέμα που συζητάμε, επαναλαμβάνω, εγώ έδωσα τα στοιχεία και ενημέρωσα την χώρα, για το σκάνδαλο Novartis» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός και ένας εκ των πολιτικών των οποίων η εμπλοκή έχει αρχειοθετηθεί από τις εισαγγελικές αρχές, Μάριος Σαλμάς, αναφορικά με το σκάνδαλο της Novartis, μιλώντας σε εκπομπή αφιερωμένη στην υπόθεση στο Kontra Channel.

«Το σύστημα τιμολόγησης και ο μαθηματικός τύπος που έβγαιναν οι τιμές τιμολόγησης του φαρμάκου, δεν ήταν γνωστές σε κανέναν, παρά μόνο σε αυτόν. Είχε τη δυνατότητα αυτός- και μόνο αυτός- να παίρνει τιμές για την Ελλάδα, που αφορούσαν 12.000 κωδικούς. Κανένας από την πολιτική ηγεσία δεν μπορούσε να γνωρίζει με ποιο τρόπο έβγαζε τις τιμές. Αυτός έκανε τις μετατροπές σε συσκευασίες, σε τιμές, σε συναλλαγματικές ισοτιμίες για τις άλλες χώρες, έκανε ενσωμάτωση χονδρικής και λιανικής τιμής. Τον είχε προσλάβει το Υπουργείο Εμπορίου» δήλωσε ακόμα ο πρώην υπουργός αναφορικά με την εμπλοκή του διαβόητου κ. Μανία, που συναντάται σε πλήθος μαρτυριών για την υπόθεση.

«Ο Μανίας, ήταν κάποιος άνθρωπος ο οποίος δεν είχε σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας, ήταν υπάλληλος στο Υπουργείο Εμπορίου, σε μια ομάδα που έβγαζε τις τιμές του φαρμάκου και όταν ήρθε η αρμοδιότητα στο Υγείας, ήρθε μαζί κι αυτός. Ήταν υπάλληλος και της Novartis» σημείωσε ο Μ. Σαλμάς, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας «σκάνδαλο» στην υπόθεση, παρά την γραμμή «σκευωρίας» που έχουν από κοινού Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ.

«Ο κ. Πολάκης έμαθε για την Νοβάρτις το 2017. Το πρώτο δημοσίευμα για την Νοβάρτις ανέβηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016, από το iefimerida, πολύ πριν να το μάθει ο κ. Πολάκης. Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Πολάκης δεν γνώριζε την υπόθεση, από εμένα την έμαθε. Δεν κατέθεσα ως προστατευόμενος μάρτυρας. Εγώ όταν έμαθα ότι οι Αμερικανικές Αρχές κάνουν έρευνα για την Νοβάρτις, 5 Δεκεμβρίου 2016, έδωσα στοιχεία για να υπάρξει το δημοσίευμα στο Iefimerida Kαι στις 12 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Κοντονής έστειλε τα στοιχεία στην κ. Ράϊκου» δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας.

«Τεράστια κονδύλια σε payrolls δημοσιογράφων που σιωπούν για τη Novartis»

Στην ίδια εκπομπή, αίσθηση προκάλεσε με όσα ανέφερε ο δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, Παύλος Σαράκης, αποκαλύπτοντας πως υπάρχει λίστα με ονόματα δημοσιογράφων που βρίσκονταν σε payroll της πολυεθνικής. Ο ίδιος υπογράμμισε πως δημοσιογράφοι χρηματίζονταν για να συγκαλύπτουν και να προωθούν τα συμφέροντα της εταιρείας, «γιατί τα φάρμακα όπως ξέρετε δεν διαφημίζονται».

Ο Π. Σαράκης, συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε «γιατί δεν προβάλλεται η μεγάλη υπόθεση που συγκλονίζει και την Ελβετία που είναι η έδρα της εταιρείας αλλά και όλο τον κόσμο, που ενδιαφέρεται για τα οικονομικά σκάνδαλα».

«Η Novartis Hellas είχε έναν μεγάλο προϋπολογισμό για τους συναδέρφους σας. Κάθε χρόνο έδινε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο προϋπολογισμός της για να πηγαίνουν σε διάφορα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους συγκεκριμένους» συμπλήρωσε ο δικηγόρος, ενώ επέμεινε στο ζήτημα της λίστας δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «υπάρχει μία λίστα που όταν βγει στην δημοσιότητα η ελληνική κοινή γνώμη θα καταλάβει γιατί κάποιοι σιωπούν. Έχουν ένοχη σιωπή πολλοί συνάδερφοί σας. Για αυτό θέλουν να κρύψουν την αλήθεια από την ελληνική κοινωνία γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που παίχτηκε εις βάρος του Έλληνα πολίτη. Και αυτό το σκάνδαλο το γνώριζαν, ήταν κοινό μυστικό αλλά σιωπούσαν γιατί είχαν εξαγορασμένες συνειδήσεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως τεράστια ποσά κατευθύνονταν σε δημοσιογράφους που σήμερα παρουσιάζουν την υπόθεση, «όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για ιδιοτελείς σκοπούς, διότι γιατί ήταν στο pay roll της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας».

Γ. Παπαδάκου: Υπάρχει email του Φρουζή και σε άλλον υπουργό

«Ο κ. Φρουζής έχει τρεις κατηγορίες κακουργήματα. Έχει απαγόρευση εξόδου από τον Φλεβάρη του 2018. Έχει κατηγορία για ενεργητική δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για δωροδοκία για άλλα δύο φάρμακα που έγιναν την Άνοιξη του 2019» ανέφερε από τη μεριά της η δημοσιογράφος, Γιάννα Παπαδάκου, εκ των δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο του πρώην επικεφαλής της Novartis, αποκαλύπτοντας πως είχε προνομιακή σχέση και με άλλους υπουργούς, πλην του Αδ. Γεωργιάδη, όπως έχει αποκαλυφθεί από σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα που του έχει αποστείλει.

«Έχω ένα mail 21 Οκτωβρίου του 2014 όπου ενημερώνει το γραφείο του για μία συνάντηση που έκανε με έναν θεσμικό παράγοντα του Υπουργείου Υγείας ο οποίος σήμερα είναι και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, της πλειοψηφίας» υπογράμμισε η δημοσιογράφος, σημειώνοντας πως ο Φρουζής είναι «πρόσωπο-κλειδί διότι από το αρχείο του υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία στην δικογραφία και στην αμερικάνικη και στην ελληνική. Έχουν κατασχέσει το αρχείο του. Κράταγε πάρα πολλά email».

«Φαίνεται πως έλυνε και έδενε ο κ. Φρουζής, του λέει για συνταγές, συμψηφισμούς, πως θα γίνει το χονδρεμπόριο. Λειτουργούσε δηλαδή ως οιονεί υπουργός ο κ. Φρουζής» είπε ακόμα η Γ. Παπαδάκου, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και μέλους της Προανακριτικής Επιτροπής, Κώστα Καραγκούνη.

«Ο κ. Φρουζής είχε προνομιακή σχέση με τους πολιτικούς. Χρησιμοποιούσε ως άλλοθι ότι ήταν και πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Συναντιόταν με πολιτικούς, όχι μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες» ανέφερε ακόμη η δημοσιογράφος.

Ραγκούσης: Σκευωρία σημαίνει, «θάψτε» το σκάνδαλο Novartis

«Το σκάνδαλο Novartis δεν έχει σχέση με το που πήγε συνολικά, η φαρμακευτική δαπάνη, προς τα πάνω, ή προς τα κάτω. Μάλιστα επειδή μιλάμε για μια περίοδο που έπρεπε να πέφτει η συνολική φαρμακευτική δαπάνη, το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει αύξηση τιμής φαρμάκων της Novartis παρανόμως, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προσποριστεί πολύ μεγάλα οφέλη οικονομικά καθιστά το σκάνδαλο ακόμα πιο ακραίο και απάνθρωπο» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, καταγγέλλοντας επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.

«Ο κ. Σαλμάς τελείωσε σήμερα αυτό που συζητιέται αν είναι σκευωρία ή σκάνδαλο» τόνισε ο κ. Ραγκούσης. Να σημειωθεί ότι στην ίδια εκπομπή ο κ. Σαλμάς παραδέχθηκε ότι όταν ξεκίνησε η έρευνα στην Αμερική ήταν ο πρώτος που έδωσε στοιχεία στις ελληνικές αρχές» σχολίασε τα παραπάνω λεγόμενα του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα βέλη του κατευθύνθηκαν και στον Κ. Καραγκούνη.

«Τι σημαίνει σκευωρία; Προσπαθούν να πουν μην ερευνάτε, συγκαλύψτε, θάψτε» ανέφερε ακόμα ο Γ. Ραγκούσης, ενώ σημείωσε πως «το ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει στην Αμερική αποδεικνύει ότι έχουν περάσει την κρισάρα των αμερικανικών αρχών και του FBI. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία σκευωρία στην Ελλάδα γιατί ερευνήθηκε πρώτα εκεί».

Παρακολουθήστε το επίμαχο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis: