Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με την απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας, διασφαλίζεται η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος που χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «εξάμβλωμα» και δηλώνει ότι θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα για να την ακυρώσει.

«Τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση δεν είχαν κάνει αποδεκτή οι δύο προκάτοχοι του κ. Λυκουρέντζου στο υπουργείο Υγείας, επειδή αντίκειται ευθέως στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Τούτο αποδεικνύεται από τη γνωμοδότηση του καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ και του δικηγόρου Παρ´ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ.

Εν ολίγοις, το ΝΣΚ ισχυρίζεται ότι οι γιατροί ΕΣΥ, παρά το ότι έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες 5 μηνών, δεν επιτρέπεται να ασκήσουν το δικαίωμα της επίσχεσης διότι το ελληνικό κράτος αποτελεί αξιόχρεο και φερέγγυο εργοδότη! Ο κ. Λυκουρέντζος επαναφέρει λοιπόν σε ισχύ το Βαυαρικό Δίκαιο της εποχής του Όθωνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας.