Η Εθνοσυνέλευση πρόκειται να συζητήσει την άρση ασυλίας βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP για σχόλια που είχαν κάνει επί των επιχειρήσεων στις κουρδικές περιοχές της χώρας.
 
Μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου τόνισε σύμφωνα με πηγές του Reuters, πως η Εθνοσυνέλευση πρέπει να εξετάσει συλλογικά τους φακέλους σε μία συνεδρίαση, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα μέτρα που χρειάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ. 
 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, όπως και σε άλλες, πόλεις, μετά την επίθεση της Κυριακής. 
 
Να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡντογάν είχε ζητήσει επιτακτικά την άρση της ασυλίας του ηγέτη του HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, και βουλευτών του, μαζί με όσο το δυνατόν ταχύτερη τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με στόχο τη διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης».
 
«Χωρίς παρεξήγηση, δεν θεωρώ πλέον τα μέλη αυτού του κόμματος που ενεργεί ως παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης [του PKK] ως νόμιμους πολιτικούς παίκτες… Πρέπει να βάλουμε κατά μέρος τις διαφορές μας και να ενωθούμε κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο δεν μπορώ να αποκαλέσω τα μέλη του κόμματος που ενεργεί ως παράρτημα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, βουλευτές, αλλά τρομοκράτες. Επομένως καλώ τα άλλα τρία κόμματα να ενωθούν και όχι το HDP» τόνισε ο Ερντογάν.
 
«Πρέπει γρήγορα να τελειώσουμε με το θέμα της ασυλίας. Η Βουλή πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα για το θέμα», είπε και εξήγησε:
 
«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι πρέπει να άμεσα να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο “τρομοκράτης”. Πρέπει να τροποποιήσουμε τον Ποινικό Κώδικα σύμφωνα με την νέα ερμηνεία. Θα πρέπει να παρέχουμε κάθε νόμιμο μέσο στις δυνάμεις ασφαλείας μας, τους εισαγγελείς και τους δικαστές για να πολεμήσουν αποτελεσματικά την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες. Έχουμε δει πως προσεγγίζουν τώρα το θέμα και οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι, έτσι δεν είναι; […] Όταν λένε “ο Ερντογάν πρέπει να φύγει” είναι σαν να λένε “ας αφήσουμε να καταρρεύσει η νοοτροπία του ενός έθνους, της μιας σημαίας, της μιας πατρίδας και του ενός κράτους πάνω στην οποία κτίζουμε τις πολιτικές μας”».