Σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται η Ολλανδική εφημερίδα «Het Financieele Dagblad», ο Γ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στην Ελλάδα το 2014, θα είναι αναγκαία η διαδοχή ενός νέου πακέτου βοήθειας.

«Τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν θα λυθούν το 2014, οπότε κάτι θα χρειαστεί να γίνει μετά», φέρεται να είπε.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup ακολουθούν μια σειρά δηλώσεων επί του θέματος για το ενδεχόμενο παροχής νέα βοήθειας, που ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, αρχικά από τον  Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοιμπλε  .  Αντίστοιχα, χθες η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι ένα νέο πρόγραμμα στήριξης είναι εντός ατζέντας, ενώ και ο Όλι Ρεν δεν το απέκλεισε ως ενδεχόμενο.

Süddeutsche Zeitung: Από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα χρηματοδοτηθεί το τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Β. Σόιμπλε για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδας, η εφημερίδα SZ του Μονάχου κάνει λόγο για το εύρος και τον τρόπο χρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που μεταδίδει η Deutsche Welle, το πιθανώς αναγκαίο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον εν μέρει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Φαίνεται πως συζητείται το ενδεχόμενο να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας πρόσθετα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αναφέρει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας προσθέτοντας ότι με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν εθνικά κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δεδομένου, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι η Γερμανία και άλλες χώρες απορρίπτουν ένα νέο κούρεμα, μοναδικές επιλογές παραμένουν «αληθινά εμβάσματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των εταίρων».

Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο η SZ σημειώνει ότι το τρίτο πρόγραμμα θα έχει σαφώς μικρότερο εύρος από τα δύο πρώτα. «Και οι συνοδευόμενοι όροι για μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο αυστηροί, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των αναγκαίων αλλαγών», υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο «ομαλή» επιστροφή» της Ελλάδας στις χρηματαγορές.