«Θαυμάζω τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αφού πρώτα συμφώνησε στο νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει σκληρούς όρους» είπε συγκεκριμένα μιλώντας σε ομάδα έξι ευρωπαϊκών εφημερίδων ο επικεφαλής του Eurogroup, μεταξύ των οποίων και η Sueddeutsche Zeitung αλλά και η Guardian.

Διόλου θετικές, ωστόσο, δεν ήταν οι δηλώσεις του για τον Πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας πως «ενώ υποτίθεται πως είναι θεματοφύλακας του Συμφώνου Σταθερότητας εν τούτοις αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εύνοια κάποιες χώρες, με κριτήρια διαφορετικά από τα απολύτως συγκεκριμένα των αποφάσεων που αφορούν τα δημοσιονομικά των χωρών-μελών».

«Το να ομολογεί ο πρόεδρος της Κομισιόν πως ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τη Γαλλία αυτό είναι επιζήμιο για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας», είπε συγκεκριμένα ο Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως «τα κράτη μέλη χρειάζονται έναν αντικειμενικό κριτή που να διαφυλάσσει το Σύμφωνο».

Ο επικεφαλής του Eurogroup διατυπώνει τις επικρίσεις με αφορμή την στάση του κ. Γιούνκερ, ο οποίος, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ερωτήθηκε γιατί το Παρίσι λαμβάνει διαρκώς εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας, απάντησε «επειδή είναι η Γαλλία».

Ο Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε να καταγγέλλει συγκεκριμένα τον Γιούνκερ για τη στάση του στην περίπτωση της Ισπανίας, όταν πρόσφατα η Κομισιόν ανέβαλε την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του ελλείμματος για μετά τις εκλογές στη χώρα, λέγοντας μάλιστα πως ο πρόεδρος της Κομισιόν «κάνει τα στραβά μάτια και αυτό θα οδηγήσει σε μια τυφλή νομισματική ένωση».

Ταυτόχρονα κάλεσε την Επιτροπή να διατηρήσει και να προστατεύσει τους κανόνες του Συμφώνου «ανεξαρτήτως του μεγέθους ενός κράτους-μέλους ή του εάν διεξάγονται εκλογές», λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, θα είναι υπό αυτές τις συνθήκες δύσκολο να ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας του να τηρήσει το Σύμφωνο, όταν οι άλλοι δεν το τηρούν.