Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του HDP, που εκφράζει μεγάλο μέρος της κουρδικής μειονότητας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος ως το φθινόπωρο του 2016. Ωστόσο, το ΑΚΡ απέχει 13 έδρες από την ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειάζεται για να αναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
 
Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, στο συντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) ανέκτησε την πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με τον Ερντογάν να επιθυμεί να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση όπως ανέφερε σε εκδήλωση μνήμης για τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
 
“Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου αναγγέλλουν τέσσερα χρόνια σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Ας καταστήσουμε την περίοδο αυτή μια ώρα μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως προτεραιότητα ένα νέο Σύνταγμα”.
 
  Ο Ντεμιρτάς τόνισε πως το HDP θα εναντιωθεί στα σχέδια του Ερντογάν μετά την αποχώρησή του από τον θώκο του πρωθυπουργού το 2014, για μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό και την μεταφορά περισσότερων εξουσιών στην προεδρία.
 
«Θα έπρεπε να έχουμε χάσει το μυαλό μας για να συμφωνήσουμε σε αυτό», δήλωσε ο Ντεμιρτάς. «Το σχέδιο του Ερντογάν για ένα σύστημα με εκτελεστική προεδρία στην πραγματικότητα (…), είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης με τις εξουσίες συγκεντρωμένες στα χέρια ενός άνδρα, για μια συνταγματική δικτατορία με όλες τις εξουσίες σε ένα και μόνο χέρι».

Αντιδράσεις από το ΑΚΡ

«Δεν ήμασταν εμείς που δημιουργήσαμε την ατμόσφαιρα του φόβου, αλλά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι ομάδες που συνδέονται με αυτό. Το HDP είναι το κόμμα που κέρδισε από μια τέτοια ατμόσφαιρα», δήλωσε στο Reuters o αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Αϊλάν Σεφέρ Ουστούν. «Το AKP δεν μπορούσε να διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία στα νοτιοδυτικά, εξαιτίας αυτής της ατμόσφαιρας».