Ντοκιμαντέρ

|

Το ThePressProject ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τη διαπραγμάτευση του 2015. Το θέμα του είναι η διαφάνεια, δηλαδή η αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτά που πιστεύουν οι ψηφοφόροι ότι κρίνονται και λέγονται, και αυτά που όντως κρίνονται και λέγονται.

Την περίοδο της διαπραγμάτευσης, μέχρι την αλλαγή πλεύσης που ακολούθησε το δημοψήφισμα, όλη η Ευρώπη είχε στραμμένο το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούσε τις ελπίδες του κινήματος κατά της λιτότητας και την πεποίθηση ότι αυτές οι φωνές μπορούν να φτάσουν σε χειροπιαστά πολιτικά αποτελέσματα, που να μετατρέπουν την αγωνία των λαϊκών στρωμάτων σε γόνιμη δυναμική κοινωνικής αλλαγής. Η τάση αυτή συνετρίβη, και αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την άκρα δεξιά να απολαμβάνει τους καρπούς αυτής της απογοήτευσης. Το ερώτημα είναι λοιπόν τι ακριβώς συνέβη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε ότι ενσαρκώνει αυτή την ελπίδα και την αθέτησε.

Έχουμε στα χέρια μας συνταρακτικό υλικό που περιλαμβάνει απόρρητα έγγραφα, μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου και ηχογραφήσεις από επίσημες συναντήσεις που έκριναν το μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Το υλικό αυτό προέρχεται από το Wikileaks, από έγγραφα που έχουν αναζητηθεί μέσω του FOIA (Freedom of Information Act: Νόμου Περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης), καθώς και προσωπικές πηγές.

Η διαφάνεια δεν είναι μια δευτερεύουσα παράμετρος της δημοκρατίας. Προκειμένου να έχει σημασία τι ψηφίζουν οι πολίτες, πρέπει να ξέρουν τι συζητείται. Αν στις διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές συζητούν και αποφασίζουν άλλα από αυτά που ισχυρίζονται δημόσια, όλη η δημοκρατική διαδικασία υποβαθμίζεται σε επικοινωνιακό θέατρο, εντελώς αδιάφορο από πολιτική άποψη. Την ώρα που αυτή η εξέλιξη έχει φτάσει να θεωρείται αυτονόητη, το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει το TPP επαναφέρει το ζήτημα της διαφάνειας στο προσκήνιο. Δείχνει τι λεγόταν και τι γινόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή πώς κρίθηκε στην πραγματικότητα αυτή η ιστορικών διαστάσεων «κωλοτούμπα» που άλλαξε την Ευρώπη.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις