Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει η Επιτροπή την οικονομική και πολιτική κρίση της ΕΕ ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια η λογοδοσία και η δημοκρατία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστεί ο ρόλος και οι εξουσίες εξωκοινωτικών και μη δημοκρατικών εκλεγμένων οργάνων που λειτουργούν στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντιτς Ντομπρόβσκις απαντώντας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν σημαντικά κενά στη δομή της ΟΝΕ, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία που έχει η περαιτέρω βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας του ευρωπαϊκού συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε μια ενισχυμένη ΟΝΕ, και το ίδιο οφείλει να πράξει η Ευρωομάδα, η οποία αναγνωρίζεται από τις συνθήκες και στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες», τονίζει στην απάντησή του ο κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος όμως αποφεύγει να απαντήσει σχετικά με τον περιορισμό τν εξουσιών εξωκοινωτικών και μη δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο  Eurogroup,  λέγοντας πως «κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, η ηγεσία της ΕΕ βασίστηκε σε κατά περίπτωση εξωθεσμικές λύσεις, εκτός του κοινοτικού πλαισίου, αναγορεύοντας όργανα χωρίς θεσμική συγκρότηση, όπως το Eurogroup, σε καθοριστικής σημασίας θεσμούς και μάλιστα με εκτελεστικές εξουσίες».