«Θα προσπαθήσω να μιλήσω όσο πιο απλά γίνεται για τη σημερινή πραγματικότητα και για το πώς θα την αντιμετωπίσουμε.Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Σ’ ένα βαθμό αυτό οφείλεται και στην αύξηση του αριθμού των τεστ που διεξάγονται. Μόλις χθες, για παράδειγμα, έγιναν παραπάνω από 24.000 σε ολόκληρη την επικράτεια. Αλλά είναι σαφές πως σε αρκετές περιοχές ο ιός μεταδίδεται, ήδη, με μεγάλη ταχύτητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό για το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορονοϊού.

Σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι και στη νέα αυτή υγειονομική κρίση η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και προσέθεσε: «Τώρα, έχουμε πιο πολλές γνώσεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Διαθέτουμε καινοτόμα συστήματα εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, ακόμα μια φορά, για τον καθημερινό σας αγώνα».

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Πρώτον σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων.

Κοντά στα 900 κρούσματα, 15 νεκροί και 90 διασωληνωμένοι

Ακόμα πιο ζοφερή εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα δίνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, καθώς τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι 882, ενώ την ίδια ώρα 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Τετάρτη, και ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 90. Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Αναμένεται το διάγγελμα Μητσοτάκη, με πλήθος δημοσιευμάτων να αναφέρονται σε ανακοινώσεις νέων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης, τα νέα κρούσματα είναι 882, αριθμός ελαφρώς μεγαλύτερος από τα 865 της Τετάρτης. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).

Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών είναι και πάλι διψήφιος και φτάνει τους 15, την ώρα που όλο και περισσότεροι ασθενείς διασωληνώνονται. Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους έχουν φτάσει τον αριθμό των 549, με τους 205 να είναι γυναίκες, και τη διάμεση ηλικία των θανόντων να φτάνει τα 79 έτη, ενώ το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κατά την ενημέρωση, οι διασωληνωμένοι είναι πλέον 90. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.