Μετά το τηλεφώνημα χθες στην Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία φέρεται να είπε «Ντόρα, δεν βγαίνει» ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:  «Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ότι προτείνει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε.

Το in.gr αναφέρει ότι έχει ήδη ενημερωθεί για την απόφαση Σαμαρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πάντως εκφράσει την επιθυμία του να ανανεωθεί η θητεία της Μαρίας Δαμανάκη με την δικαιολογία ότι λόγω της επετηρίδας θα μπορούσε να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση επιτρόπου.

Η μετακίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ε.Ε. θα αφήσει κενή τη θέση του υπουργείου Άμυνας αλλά όπως φαίνεται να δήλωσε ο ίδιος δεν υπάρχει καμία βιασύνη αφού δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από το υπουργείο πριν φτάσει ο Οκτώβρης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ο νέος Έλληνας επίτροπος να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, το οποίο μέχρι σήμερα το κατείχαν παραδοσιακά Σκανδιναβοί.

Την βουλευτική θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά την παραίτησή του θα αναλάβει ο πρώτος επιλαχόν στην Α’ Αθήνας, Θανάσης Πλεύρης, έτσι θα προστεθεί άλλο ένας ακροδεξιός πολιτικός, πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, στην κυβερνητική συμμαχία.