Συνέντευξη στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Οι πολιτικοί κρατούμενοι/ες από την Τουρκία διεκδικούν την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης εναντίον τους, που πάρθηκε στις 19 Ιουλίου του 2021, επιβάλλοντάς τους εξοντωτικές ποινές κάθειρξης, συνολικά 333 ετών, 30 χρόνια για τον καθένα και την καθεμία, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η έφεσή τους, που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου και διακόπηκε για την 1η Δεκεμβρίου.

«Πριν ξεκινήσει το δικαστήριο, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως είμαστε τρομοκράτες» – Η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σύλληψη

Μιλώντας στο TPP, εξηγούν τους λόγους, για τους οποίους άρχισαν την απεργία πείνας: «Αρχίσαμε την απεργία πείνας στις 7 Οκτωβρίου, διεκδικώντας μια δίκαιη δίκη και δικαιοσύνη. Σήμερα, στις 16 Νοεμβρίου, έχουμε φτάσει τις 41 μέρες σε απεργία πείνας. Όταν λέμε πως θέλουμε δικαιοσύνη, αυτό σημαίνει πως ζητάμε να καταργηθούν οι ποινές, που έχουν επιβληθεί με πολιτική απόφαση και χωρίς στοιχεία για μια σειρά κατηγορίες, μόνο με τη γνώμη του μάρτυρα αστυνομικού ή της εισαγγελίας».

«Αυτό είναι αδικία, αφού για να καταδικαστεί κάποιος για κάποιο έγκλημα, πρέπει να υπάρχουν στοιχεία για τη συμμετοχή του σε αυτό. Στην δική μας περίπτωση, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, 11 άτομα καταδικάστηκαν για μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά στον φάκελο (του κατηγορητηρίου) δεν υπάρχουν στοιχεία, πως κάποιος από εμάς είναι μέλος μιας τέτοιας οργάνωσης. Επειδή θεωρούμε, πως έχει παρθεί μια πολιτική απόφαση, ξεκινήσαμε την απεργία πείνας», προσθέτουν.

Εξηγούν πως θεωρούν την απόφαση είναι πολιτική, «γιατί πριν ξεκινήσει το δικαστήριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως είμαστε τρομοκράτες, όπως και κάποιες σελίδες στο ίντερνετ, κανάλια και εφημερίδες, που έλεγαν πως συνελήφθησαν έντεκα Τούρκοι τρομοκράτες. Πριν καν μας καταδικάσει το δικαστήριο, μας βάφτισαν τρομοκράτες». Μάλιστα, καταγγέλλουν συμπαιγνία των ελληνικών και των τουρκικών αρχών, αφού «ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε σε ένα κανάλι ότι η Τουρκία ζήτησε να συλληφθούμε και να φυλακιστούμε και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, που το έπραξε. Αυτή η ανακοίνωση δείχνει ότι υπάρχει μια πολιτική απόφαση, μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

»Άλλο ένα στοιχείο, που δείχνει πως πρόκειται για μια πολιτική δίκη, είναι πως πριν αρχίσει το δικαστήριο, όταν πήγανε οι δικηγόροι μας να παραλάβουν κάποια χαρτιά, οι δικαστές τους έλεγαν πως δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα χέρια τους. Το να λένε, πως δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε, πριν μας ακούσουν, πριν ελέγξουν όλα τα στοιχεία, πριν γίνει καν το δικαστήριο, σημαίνει ότι έχουν πάρει προκαταβολικά την απόφαση και απειλούν, πως θα μας καταδικάσουν. Κι όπως είπαν, έτσι έγινε. Αυτό δείχνει πως υπάρχει μια πολιτική απόφαση και το δικαστήριο απλώς προσποιείται πως υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, μόνο για λόγους προπαγάνδας».

Καταγγελία για αστυνομικά βασανιστήρια: «Ο αγώνας μας ενοχλεί γιατί είμαστε μαρξιστές -λενινιστές»

Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πως «η αστυνομική βία εναντίον μας έχει αρχίσει από την αρχή του δικαστηρίου. Πολλές φορές που έρχονταν να μας παραλάβουν για τη μεταγωγή μας από το κελί μας από τις φυλακές στην αίθουσα του δικαστηρίου, μας έβριζαν, μας κράτησαν κλειδωμένους επί μία σχεδόν ώρα στη κλούβα μέσα στον καύσωνα, μας έλεγαν τρομοκράτες και διάφορα άλλα». Μάλιστα, σημειώνουν πως «αυτό δείχνει κάτι, αφού η αστυνομία δεν κάνει τέτοια πράγματα από μόνη της, όπως το να επιτεθεί, όπως έγινε μέσα στο δικαστήριο και να μας κάνει βασανιστήρια».

«Εμείς μιλάμε για βασανιστήρια, όχι απλή βία, γιατί η βία του κράτους, είναι βασανιστήριο», τονίζουν. Θυμούνται πως «εκείνη τη μέρα μας είπαν να επιστρέψουμε στο κελί, μετά τη διακοπή της δίκης και εμείς τους είπαμε πως έχουν έρθει άνθρωποί μας από το εξωτερικό και θέλουμε να τους μιλήσουμε πέντε λεπτά, καθώς και στους δικηγόρους μας», αλλά «εκείνοι άρχισαν να μας βρίζουν και να μας χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές, να μας απειλούν πως θα μας σκοτώσουν και λοιπά». Επαναλαμβάνουν πως οι αστυνομικοί «μας έλεγαν μετά πως εμείς πήραμε εντολή, δεν κάνουμε τίποτα από μόνοι μας», σημειώνοντας πως «σήμερα, τα προβλήματα συνεχίστηκαν» αφού «παίρνοντας μας από τη φυλακή για να μας πάνε στην αίθουσα, πάλι μας έβριζαν και μας απειλούσαν, λέγοντάς μας θα σας δείξουμε τι θα πάθετε».

Η στάση αυτή, όπως καταγγέλλουν, δείχνει «πως η κυβέρνηση και το κράτος είναι επιθετικά απέναντί μας, γιατί είμαστε αριστεροί, σοσιαλιστές και λέμε πως αγωνιζόμαστε ενάντια στον τουρκικό φασισμό, κάτι που ενοχλεί την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Παρότι κάποιος θα αναρωτιόταν πως γίνεται σε αυτή τη κατάσταση, με τα τόσα προβλήματα ανάμεσα στα δύο κράτη, ο αγώνας κατά της τουρκικής κυβέρνησης να ενοχλεί τη κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο αγώνας μας ενοχλεί γιατί είμαστε μαρξιστές -λενινιστές. Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας βλέπει σαν εχθρούς και επιτίθενται μαζί με τον Ερντογάν εναντίον, μας γιατί αγωνιζόμαστε ενάντια στον φασισμό και απαιτούμε ανθρώπινη Δικαιοσύνη, ανεξαρτησία από τον ιμπεριαλισμό και Δημοκρατία».

«Με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και χωρίς στοιχεία μας καταδίκασαν με ποινή 30 χρόνια»

Η περιγραφή όσων διαδραματίστηκαν στη δικαστική αίθουσα γεννά ερωτηματικά ως προς την καταδικαστική απόφαση. «Στη διάρκεια της δίκης μας, η εισαγγελέας είπε ότι στην Τουρκία υπάρχει Δημοκρατία (!) Η εισαγγελέας, μια εισαγγελέας σε δικαστήριο της Ελλάδας, υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Ερντογάν, σε μια Τουρκία που κυβερνά με το Σύνταγμα από το 1982. Μας καταδίκασαν μέχρι 30 χρόνια ο καθένας κι είμαστε 11 άτομα. Με τι στοιχεία πήραν αυτή την απόφαση; Δεν υπάρχουν στοιχεία.  Είπαν ότι υπάρχει ένας μάρτυρας αστυνομικός μάρτυρας, που κατέθεσε ότι από κάπου του ήρθε πληροφορία πως είμαστε τρομοκρατική οργάνωση. Εμείς καταρχήν είμαστε νόμιμοι, είμαστε πολιτικοί πρόσφυγες, έχουμε πολιτικό άσυλο, μας γνωρίζει η κυβέρνηση, μας ξέρει η αστυνομία, έχουμε διεύθυνση, κάποιοι παίρνουμε και οικονομική βοήθεια από το κράτος. Ένα μέλος της παράνομης ένοπλης οργάνωσης δε θα ζούσε έτσι. Πάμε σε εκδηλώσεις, πορείες με τα συνδικάτα, ανανεώνουμε τα χαρτιά μας…. Δεν είναι σοβαρά πράγματα όσα ισχυρίστηκαν αστυνομικός και εισαγγελέας».

«Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι το νόμιμο γραφείο μας στη Τζαβέλλα 3 είναι κεντρικό γραφείο της ‘τρομοκρατικής’ οργάνωσης DHKP-C. Μα γίνεται μια παράνομη ένοπλη οργάνωση, η μεγαλύτερη στην Τουρκία, να λένε ότι έχει γραφείο στο κέντρο της Αθήνας; Είναι παράλογο. Μας καταδίκασαν και για εισαγωγή όπλων από άλλη χώρα. Πώς γίνεται 11 άτομα να καταδικαστήκαμε γι’ αυτό; Πότε, ποιοι πήγαν πού και από πού τα πήραν; Δε γίνεται αυτό. Αυτό δεν υπήρχε ούτε στη μαρτυρία του αστυνομικού κι όμως καταδικαστήκαμε. Γενικά, οι δικαστές μας καταδίκασαν με μοναδική “μαρτυρία” τα λόγια του αστυνομικού, εμάς δε μας άκουσαν. Αυτό δείχνει ότι η καταδικαστική απόφαση είναι της κυβέρνησης» τονίζουν, δείχνοντας ξεκάθαρα πίσω από την απόφαση αυτή την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήθελε να καταδικαστούμε και με εντολή της οι δικαστές το έκαναν, μας έδωσαν όσο μεγαλύτερες ποινές μπορούσαν».

Η απεργία πείνας συνεχίζεται, μέχρι τη τελική δικαίωση

Δηλώνουν κάθετα πως δε θα παραιτηθούν από τον αγώνα τους. «Είμαστε σε απεργία πείνας. Αν δε διορθωθεί η απόφαση, θα συνεχίσουμε, δε θα κάνουμε πίσω. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό δεν είναι έγκλημα ούτε τρομοκρατία. Δεν μπορεί κανένα δικαστήριο να αποφασίζει ότι είναι τρομοκρατία ο αγώνας κατά του φασισμού. Αν χάσουμε κάποιον σύντροφο μας, υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι δικαστές που με κυβερνητική εντολή προχώρησαν σ’ αυτήν την καταδικαστική απόφαση». Δίνουν ραντεβού στο δικαστήριο στις 1 Δεκεμβρίου και καλούν όλους όσοι είναι ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό και θέλουν Ελευθερία και Δημοκρατία, «να συμμετέχουν στον αγώνα μας, να δηλώσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στην αντίστασή μας». Στις 25 Νοεμβρίου 2022, 50ή ημέρα της απεργίας πείνας διαρκείας, η Επιτροπη Αλληλεγγυης για τους Πολιτικους Κρατουμενους καλεί τους σε μια μια μονοήμερη απεργία πείνας αλληλεγγύης στους Τούρκους κρατούμενους στην Ελλάδα.