X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το Cine Αλκυονίς δεν θα γίνει σούπερ μάρκετ

Ο ιστορικός κινηματογράφος επί της οδού Ιουλιανού 42, στην καρδιά της Αθήνας, κινδύνευσε να κλείσει στα τέλη του 2018, καθώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θέλησε να το πουλήσει προς άλλες χρήσεις, καθώς είχε υπάρξει πρόταση από σούπερ μάρκετ. Καλλιτέχνες και κάτοικοι ένωσαν τότε τις δυνάμεις τους για να σωθεί η «Αλκυονίς» που αποτέλεσε κομμάτι της ιστορίας του αντιδικτατορικού κινήματος και της ελευθερίας των τεχνών.
Το Cine Αλκυονίς δεν θα γίνει σούπερ μάρκετ
|

Η ανακοίνωση των μελών της επιτροπής για τη διάσωση του ιστορικού σινεμά Αλκυονίς:

Ο αγώνας για τη διάσωση του ιστορικού Cine «Αλκυονίς» στέφθηκε με επιτυχία
Τώρα χρειάζεται επαγρύπνηση για εφαρμογή της νομοθεσίας

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ 311/τ.Δ.’/11.06.2019 της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΠΟΑ 85667/9386/716/17.5.2019 στέφθηκε με επιτυχία ο αγώνας συλλογικοτήτων και κατοίκων του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου τέχνης «Αλκυονίς».

Με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού θεσμοθετείται αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε όλοι μαζί από την αρχή: Ο κινηματογράφος «Αλκυονίς» αναγνωρίζεται ως μνημείο της σύγχρονης ιστορίας – ως χώρος ιδιαίτερα αξιόλογος για την παραγωγή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, άμεσα συνδεμένος με τη συλλογική μνήμη και την υψηλή πολιτιστική παραγωγή, αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο προστατεύονται τόσο οι χώροι που καταλαμβάνει από οποιεσδήποτε επεμβάσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του (Διεύθυνση & Υπηρεσία Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων) όσο και η κύρια χρήση του ως κινηματογράφου με την ονομασία «Αλκυονίς», επιτρεπομένων και συναφών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (θέατρο, μουσική, χορός, διαλέξεις κλπ). Με άλλα λόγια, όπως ακριβώς λειτούργησε κατά την κατεξοχήν ιστορική περίοδο του (επί δικτατορίας και την πρώτη δεκαπενταετία της μεταπολίτευσης), καθώς και κατά την τελευταία τετραετία λειτουργίας του (2014-2018), όταν ανασυστήθηκε ως κινηματογραφική αίθουσα τέχνης.

Η απόφαση αυτή συνιστά σημαντική νίκη όλων όσων κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση της «Αλκυονίδας» ως ιστορικού κινηματογράφου της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας σε σύνδεση με όλες τις άλλες μορφές τέχνης – στη διάθεση πριν απ’ όλα ενός πολιτισμικά «διψασμένου» κοινού μιας περιοχής υποβαθμισμένης και εξαιρετικά κρίσιμης για τη λειτουργία της πόλης. Εναπόκειται σήμερα στη νέα ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να εξασφαλίσει την εφαρμογή της προστατευτικής νομοθεσίας, ώστε τόσο από την άποψη όλων των χώρων που καταλαμβάνει όσο και από την άποψη της κύριας χρήσης η «Αλκυονίς» ν’ αναγεννηθεί ως κινηματογράφος και ευρύτερο κέντρο σύγχρονης τέχνης στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου όσοι, συλλογικότητες και άτομα, αγωνιστήκαμε για τη διάσωση του κινηματογράφου «Αλκυονίς» χρειάζεται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρούμε σε ό,τι ενέργειες μπορεί να κριθούν αναγκαίες για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών, αλλά και του – θεματοφύλακα πλέον του ιστορικού κινηματογράφου – Υπουργείου Πολιτισμού.

Αθήνα, 25.07.2019

Τα μέλη της Επιτροπής

Νάντια Βαλαβάνη συγγραφέας, οικονομολόγος

Κάτια Γέρου ηθοποιός

Γιώργος Κακούρος εκπρόσωπος «Ανοιχτής Πόλης» & Κίνησης Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων

Βελισάριος Κοσσυβάκης καλλιτεχνικός Διευθυντής New Star

Κυριάκος Κατζουράκης εικαστικός & σκηνοθέτης

Avtandil Mikaberidze πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου «Ο Καύκασος», αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών

Μάνια Παπαδημητρίου ηθοποιός & σκηνοθέτρια

Γιώργος Παπαπέτρου ΣΦΕΑ ΄67-‘74

Βαγγέλης Φάμπας μουσικός & παραγωγός, αντιπρόεδρος ΕΜΣΕ


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις