Της Βασιλικής Σιούτη

Με επίκεντρο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται ο επικείμενος ανασχηματισμός για τον οποίο  ο Βαγγέλης Βενιζέλος απαιτεί να έχει βαρύνοντα λόγο.  Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, άσχετα αν στις δημόσιες δηλώσεις τους μίλησαν  σαν να  είχαν νικήσει στις ευρωεκλογές , φαίνεται πως έλαβαν κανονικά το μήνυμα και στις  κατ’ ιδίαν συζητήσεις, όχι μόνο αντιλαμβάνονται  την αποδοκιμασία του ελληνικού λαού, αλλά έχουν ανησυχήσει αρκετά.

Για το λόγο αυτό απομακρύνεται κάθε ιδέα για εκλογές το φθινόπωρο και ξεκίνησαν ήδη να σχεδιάζουν/μαγειρεύουν πώς θα πετύχουν την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας  τον Μάρτιο, ώστε να αποφύγουν τις εκλογές και την άνοιξη.  Μέχρι τότε όμως,  φιλοδοξούν να αντιστρέψουν το κλίμα, όχι παίρνοντας πίσω τα σκληρά μέτρα που έδιωξαν τους ψηφοφόρους τους, αλλά με επικοινωνιακά κυρίως τρικ.

Κάπως έτσι δηλαδή, ως επικοινωνιακό κυρίως σχεδιασμό, αντιλαμβάνονται και τον ανασχηματισμό με τον οποίο ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει η αντιστροφή του κλίματος. Δεν σκοπεύουν δηλαδή να αλλάξουν πολιτική, αλλά να φανεί ότι την αλλάζουν. Για αυτό, ειδικά στη θέση του υπουργού Οικονομικών,  αναζητούν κάποιο πρόσωπο με θετικό πρόσημο που να εκληφθεί ως στροφή προς την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσει τη δουλειά του Γιάννη Στουρνάρα και να χαίρει -όπως και εκείνος-  της εμπιστοσύνης των δανειστών.  Όπως όμως μπορεί ο καθένας  να αντιληφθεί, δεν είναι  εύκολο να βρεθεί τέτοιο πρόσωπο.

Ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, που προαλειφόταν για διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα, μετά την εκλογική αποδοκιμασία δεν μπορεί να θεωρείται κατάλληλος πλέον,  αφού χρειάζεται να διαθέτει και κάποιο φιλολαϊκό, ή έστω κοινωνικό προφίλ.  Ο κ. Παπασταύρου δεν το έχει, αντιθέτως το όνομά του έχει σχετιστεί με τη λίστα Λαγκάρντ και με τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων εκατομμυριούχων πελατών που ελέγχονται για φοροδιαφυγή. Ένα τέτοιο πρόσωπο στη θέση του Υπουργού Οικονομικών θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ ευάλωτο, και για στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έχει ασχοληθεί με την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ, θα μπορούσε να αποτελεί έναν πολύ εύκολο πολιτικό στόχο.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος γνωρίζουν καλά ότι η βασική αιτία της εκλογικής αποδοκιμασίας είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Για αυτό και σκοπεύουν να αντικαταστήσουν  τον υπουργό Οικονομικών μέσα σε ένα κλίμα «κατανόησης» και  να δείξουν ότι έλαβαν το περιβόητο μήνυμα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η αποχώρηση του Γ. Στουρνάρα από το ΥΠΟΙΚ ήταν αποφασισμένη εδώ και μήνες , προκειμένου να προωθηθεί στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, του οποίου η θητεία λήγει. 

Ο σχεδιασμός αυτός -να παρουσιαστεί δηλαδή ως αποπομπή-  ήταν ο λόγος της πρόσφατης  αντίδρασης του Γ. Στουρνάρα (ότι δεν θα γίνει σάκος του μποξ κτλ) ο οποίος βλέπει ότι επιχειρείται -για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους- να φανεί ως «εκδίωξη» μία από καιρό συμφωνημένη μετακίνηση.  Η δική του συμφωνία άλλωστε,  ήταν να κάνει τη δουλειά, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, και μετά να προστατευθεί/τακτοποιηθεί στην εξαετούς θητεία (με πλούσιες απολαβές) του διοικητή της ΤτΕ ως επιβράβευση.

Η αντίδρασή του εκνεύρισε ωστόσο  λίγο τον πρωθυπουργό,  που του θύμισε ότι δεν ξέρει πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι και ότι εν πάσει περιπτώσει δεν μπορεί να τα έχει όλα -και πάλι τυχερός είναι που όλοι φροντίζουν για να τακτοποιηθεί. Κάπως έτσι και ο Γιάννης Στουρνάρας κατάλαβε και αναγκάστηκε να τα μαζέψει.

Είναι αλήθεια πάντως ότι οι αντιδράσεις για την τακτοποίηση του Γ. Στουρνάρα, στο εσωτερικό, είναι πολλές. Και στη Ν.Δ αντιδρούν και ο Βαγγέλης Βενιζέλος που είχε προσωπικές κόντρες μαζί του έχει ενστάσεις,  αλλά και ο Σύριζα είναι κάθετα αντίθετος και τον έχει προειδοποιήσει.  Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα τον είχε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό – όταν διέρρευσαν τα σχέδια του,   και τότε ο υπουργός Οικονομιών είχε απαντήσει  ότι δεν ασχολείται με την προσωπική του καριέρα και είχε ζητήσει να μην ασχολείται ούτε ο Σύριζα μαζί του.  Η Κουμουνδούρου πάντως,  δεν θα είχε καμία έγνοια για το προσωπικό του μέλλον, αν ο κ. Στουρνάρας σκόπευε να βγει στη σύνταξη ή να ιδιωτεύσει. Το θέμα είναι ότι επιχειρείται από τους ανθρώπους των δανειστών  να πιάσουν τα κρίσιμα πόστα,  προκειμένου να συνεχίσουν να ελέγχουν το κράτος ακόμα και στην περίπτωση που η εξουσία περάσει στον Σύριζα.

Οι άσπονδοι φίλοι του υπουργού Οικονομικών   πάντως υποστηρίζουν ότι σε αυτήν την περίπτωση ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει την τύχη του Πανίκου Δημητριάδη, του πρώην διοικητή της  Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου,  ο οποίος  μετά από έντονες προστριβές και  τη σφοδρή κριτική  που δέχθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, αναγκάστηκε να παραιτηθεί.