Το διανοήθηκε κι ακόμη χειρότερα το έπραξε! Αντί να τρέξει να κρυφτεί κάπου και να μην εμφανιστεί για την επόμενη 10ετία, ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, κ.Γιάννης Βρούτσης, εξέδωσε απολογιστικό υπόμνημα για τα 2,5 χρόνια του έργου που επιτέλεσε. Σε αυτό μάλιστα επαίρεται ότι αντιμετώπισε την ανεργία και της έδωσε …καθοδική πορεία. 

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Επίσης περηφανεύεται και για όσα έκανε στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Αυτό που από 1/1/2015 δίνει μειωμένες συντάξεις μέχρι και 20% εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονιακών νόμων. Το σύστημα που προβλέπει επίσης αυτόματη μείωση των επικουρικών συντάξεων σε περίπτωση που κάποιο ταμείο δεν πληροί τα κριτήρια βιωσιμότητας του μνημονίου. Την ίδια στιγμή που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση των αποθεματικών των ταμείων κατά 741 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως χαρακτηριστικά γράφει στο σημείωμά του ο  υπουργός Εργασίας:  «Σταθεροποιήσαμε την αγορά εργασίας και «γυρίσαμε» προς τα κάτω την ανεργία! Με μεταρρυθμίσεις που δημιούργησαν ένα σύγχρονο, απλό και λειτουργικό πλαίσιο ανάπτυξης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά και με μεγάλες δράσεις στήριξης της απασχόλησης». Επίσης υποστηρίζει ότι «νοικοκυρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο στηρίζεται πλέον σε υγιείς και στέρεες βάσεις! Ενδυναμώσαμε την εισπρακτική του βάση, κλείσαμε τρύπες και διαρροές χρόνων, εμπεδώσαμε μια πιο συνεπή και υπεύθυνη ασφαλιστική συνείδηση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις»

Μιλάμε για τον ίδιο υπουργό που θεωρεί καταστροφικό για την οικονομία της χώρας το να αυξηθεί στα 751 ευρώ ο κατώτερος μισθός, και έγκλημα το να υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις. 

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω ο υπουργός Εργασίας, «επένδυσε» τις απόψεις του και με διάφορα …γραφήματα. Με αυτά προσπέρασε κάτι μικρολεπτομέρειες όπως την δραματική αύξηση των «ευέλικτων μορφών εργασίας», την συρρίκνωση των εισοδημάτων, την εξφαφάνιση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση στην πράξη του 8ωρου, του 5νθήμερου και της κυριακάτικης αργίας. Δημιούργησε για μάς,  έναν δικό του όμορφο κόσμο, όπου μειώνεται η ανεργία της χώρας. και όλα κινούνται σε θετικούς ρυθμούς. 

Με άλλα λόγια, μας έβγαλε όλους τρελούς!
 
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

Τα δύο γραφήματα …επιστημονικής φαντασίας βρίσκονται στο απολογιστικό έγγραφο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, και μας δείχνουν ότι στην Ελλάδα η ανεργία μειώθηκε το 2014 και μάλιστα εντυπωσιακά!
Ο μπλε κύλινδρος των 1.531.000 εργαζομένων  το 2014 (με τους γνωστούς μισθούς πείνας των της Ελλάδας του μνημονίου) όπως παρατηρείτε είναι σχεδόν … τριπλάσιος από τον κόκκινο κυλίνδρο των 1.371.450 εργαζομένων του 2013.

Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα:
Α) Είναι το 1.531.000 νούμερο ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ή έστω διπλάσιο του 1.371.450;
Β) Είναι δυνατόν να μας θεωρούν τόσο ηλίθιους;

Σε αυτό το γράφημα  του απολογιστικού υπομνήματος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση βλέπουμε τους δείκτες ανεργίας να καταρρέουν. Τα ποσοστά ανεργίας δημιουργούν όπως βλέπετε μία …απότομη κατηφόρα. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το διακρίνετε (το γράφημα έχει φτιαχτεί για να μην μπορείτε να το διακρίνετε) η τελευταία μπάρα έχει τον αριθμό 25,7% ως ποσοστό ανεργίας. Δηλαδή μας λέει ότι πάνω ένας στους τέσσερις ανθρώπους που μπορούν να εργαστούν είναι άνεργος! (Στην πραγματικότητα οι υπόλοιποι δύο είναι υποαπασχολούμενοι και ό ένας που μένει έχει υποστεί μείωση μισθού).

Τα ερωτήματα προκύπτουν (ξανά) αβίαστα:
Α) Μπορεί κανείς να το αποκαλέσει αυτό μείωση της ανεργίας;
Β) Είναι δυνατόν να μας θεωρούν τόσο ηλίθιους; (Αυτό το ερώτημα παραμένει σταθερό)
 

 

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Τώρα για να επανέλθουμε λίγο στον …πραγματικό κόσμο ας δούμε άλλα δύο γραφήματα. Αυτή την φορά από την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2014, που – σας βεβαιώνω- είναι απείρως πιο σοβαρή, ότι γνώμη κι αν έχει κανείς για την τριτοβάθμια οργάνωση κα την συνδικαλιστική της ηγεσία.
Σε αυτό το γράφημα φαίνεται ότι παρότι οι άνεργοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία 4 χρόνια έχουν μειωθεί οι επιδοτούμενοι άνεργοι. Αυτό είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σε αυτό το γράφημα φαίνεται πόσο έχουν μειωθεί οι μισθοί των εργαζομένων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα. Δεν είναι αποκλειστικά επίτευγμα του Γιάννη Βρούτση αλλά έβαλε κι αυτός για τα καλά το χεράκι του.


 
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα γραφήματα  αναφέρονται στους καταγεγραμμένους ανέργους και όχι στους νέους που ποτέ δεν προσλήφθηκαν πουθενά γιατί ουδείς τους προσέλαβε. Ακριβώς επειδή – σύμφωνα πάντα με τον Γιάννη Βρούτση- μπαίνει τάξη στην ελληνική αγορά εργασίας…