Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι «ο αριθμός των νέων διαγνώσεων εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις στη χώρα μας και ο αριθμός των διασωληνωμενων ξεπέρασε τους 90 και προσεγγίζει πλέον του 100 πιέζοντας το σύστημα Υγείας».

Σημειώνεται ότι αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε στους συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο, ενώ με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται διπλασιασμός του αριθμού των διασωληνωμένων σε διάστημα ενός μήνα.

Αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων και 391 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Επιπλέον, μίλησε για ενδείξεις σταθεροποίησης της πανδημίας στην Αττική αν και παραδέχτηκε ότι ότι χρειαζόμαστε ακόμα μια εβδομάδα για να το πούμε αυτό με ασφάλεια. Για άλλες περιοχές της χώρας σχολίασε ότι παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων.

«Η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική τάση όπως σε άλλες χώρες και γι αυτό χρειάζεται η πιστή εφαρμογή των μέτρων στη χώρα μας», ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιοργκίνης, και προέταξε το επιχείρημα «πως χώρες της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε σημαντική εκθετική αύξηση κρουσμάτων».

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη του κορονοϊού

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.

Ο Ν. Χαρδαλιας επεσήμανε ότι το επίπεδο κινδύνου εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής. Τέλος, ο χάρτης θα επικαιροποιείται άνα 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμοξιογώνων ή και συνχότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η εφαρμογή μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.εξήγησε αναφορικά με τον χάρτη οτι «υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών».

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Ο χάρτης δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.