«Μια μη συμβατική ερωτική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι – σε διάστημα 45 ημερών- να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ένας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.» 

Αυτή είναι η σύνοψη της ταινίας «Αστακός» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος επτά χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα» που είχει φτάσει στην πεντάδα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, διεκδικεί, με αγγλόφωνη αυτή τη φορά ταινία, μαζί με το συνεργάτη του στα σενάρια, Ευθύμη Φιλίππου, το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Το δίδυμο έχει συγγράψει και τις προηγούμενες ταινίες του Λάνθιμου, συγκεκριμένα τον «Κυνόδοντα» (2009) και τις «Άλπεις» (2011), οι οποίες επίσης χαρακτηρίζονται από τα ιδιόμορφα σενάριά τους.

Ο «Αστακός» θα αναμετρηθεί για το χρυσό αγαλματάκι με τις εξής άλλες τέσσερις ταινίες: «Hell or High Water», «La La Land», «Manchester by the Sea» και «20th Century Women».

Tο φιλμ είναι μια συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας ενώ πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Colin Farell, η Rachel Weisz, η Lea Seydoux και η ελληνίδα Αγγελική Παπούλια. Με ελάχιστες σκηνές να έχουν γυριστεί στο Δουβλίνο, η ταινία γυρίστηκε κατά βάση μέσα και γύρω από ένα ξενοδοχείο στο County Kerry της Ιρλανδίας ενώ η παραγωγή εργάστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου με φυσικό φως και οι ηθοποιοί ήταν αμακιγιάριστοι. Τεχνητό φως χρησιμοποιήθηκε μόνο σε κάποιες νυχτερινές σκηνές

Ο «Αστακός» απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2015.