Έμπειρος σκηνοθέτης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και ως το 1992 εργάστηκε ως ηθοποιός. Στην συνέχεια τον απορρόφησε πλήρως η σκηνοθεσία και το 1997 ίδρυσε το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Έκτοτε αποτελεί ενεργό μέλος της ελληνικής θεατρικής κοινότητας, με δυναμική και πρωτοποριακή παρουσία.

Από τους πιο ένθερμους οπαδούς της νέας γενιάς καλλιτεχνών, δάσκαλος με μεγάλη πείρα (έχει διδάξει κυρίως στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου), με τις παραστάσεις του έχει αναδείξει πολλά νέα παιδιά στο θέατρο που σήμερα πρωταγωνιστούν στις ελληνικές σκηνές. Ταυτόχρονα, μέσα από τις παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου έχει δώσει βήμα στην ανάδειξη νέων θεατρικών ομάδων.

Με μεγάλη εμπειρία στο σύγχρονο αλλά και το κλασικό ρεπερτόριο, ο Θεοδωρόπουλος έχει δώσει το στίγμα του στο αρχαίο δράμα (Αριστοφάνης, Ευριπίδης).
Το όνομα του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, κατά καιρούς είχε ακουστεί για να αναλάβει κρατικές καλλιτεχνικές θέσεις (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ) και τελικά αποτελεί την επιλογή του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

«Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι o καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον».