«Βιάστηκα μέσα στο ίδιο μου το σπίτι από κάποιον που θεωρούσα φίλο», εξομολογείται μία γυναίκα, περίπου το 50% των περιπτώσεων βιασμού, είναι από μέλη της ίδιας οικογένειας. Μια ακόμη προσπάθεια να απεγκλωβίσουν τα θύματα βιασμού από όλο το πολύπλοκο πλέγμα των παραγόντων που δεν τα αφήνουν να καταγγείλουν αυτό το έγκλημα σε βάρος τους, αποτελεί η μικρή μήκους ταινία, της αστυνομίας του Leicestershire της Αγγλίας.
Alexandros Michailidis / SOOC
Στόχος της καμπάνιας δεν είναι μόνο να ενθαρρύνει τα θύματα βιασμού να μιλήσουν και να καταγγείλουν το έγκλημα αλλά και να μην καταστραφεί από το θύμα κρίσιμο αποδεικτικό υλικό που θα βοηθήσει στην καταδίκη του δράστη ενώ δίνονται και σχετικές χρήσιμες οδηγίες. Τονίζεται επίσης και το γεγονός πως πάρα πολλές φορές ο θύτης είναι ένα πρόσωπο που το θύμα γνωρίζει, όπως σημειώνεται στο βίντεο περίπου το 50% των περιπτώσεων βιασμού, είναι από μέλη της ίδιας οικογένειας.
Μαζί με το βίντεο δημοσιεύτηκε η εξής ανάρτηση:
«Είστε θύμα βιασμού; Παρακαλούμε να το καταγγείλετε το συντομότερο δυνατό βοηθώντας μας έτσι να ανακτήσουμε αποδεικτικό υλικό. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε. Εμείς και οι συνεργάτες μας θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και θα σας παράσχουμε την απαραίτητη υποστήριξη καθ'όλη τη διάρκεια αυτού του “ταξιδιού” όπως και εάν εξελιχθεί αυτό. Ο βιασμός είναι βιασμός».
Στο 15900, την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, υπάρχει η δυνατότητα για γυναίκες θύµατα βίας ή και τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα 24ωρες το 24ωρο με έμπειρους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.