Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ν. Βούτσης ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της Φ. Γεννηματά για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και υποστήριξε ότι είναι κάτι που αποκλείεται, καθώς είναι διαχρονική η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μη συνεργασία με τα δύο κόμματα.

«Αυτές οι διατυπώσεις είναι σχεδιασμοί επί χάρτου, έχει αποκλειστεί σε κάθε περίπτωση από την πλευρά μας, όλα τα τελευταία χρόνια. Θυμηθείτε και όταν ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και μέσα στα μνημόνια, τις προτάσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όπως και μετέπειτα και τις προτάσεις από τον κ. Λεβέντη ή από άλλους. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάγια, είναι διαχρονική. Δεν νοείται τη στιγμή ακριβώς που γίνονται πιο αδρές οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά, ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερα και προοδευτικά προγράμματα, ανάμεσα σε κοινωνικό κράτος και αγορές -και στην Ελλάδα και την Ευρώπη- να διατυπώνονται ή να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διατύπωση ή στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης τέτοιων σχημάτων. Τις θεωρώ εκτός τόπου και χρόνου».

«Θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών»

Σχετικά με τη «μυστική συνάντηση» της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι οι κινήσεις της ΝΔ προκαλούν πρόβλημα στη χώρα. «Αυτό που ενδιαφέρει, βλέποντας κανείς “μακροσκοπικά” το ζήτημα, είναι ότι επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει ισχυρός τακτικισμός από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάνω σε αυτό το μείζον, εθνικών διαστάσεων ζήτημα, και αυτό είναι πολύ κακό. Έκανε κακό διότι θόλωσε την συζήτηση επί της ουσίας, η οποία θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί έτσι ώστε οι όποιες εύλογες ενστάσεις ή απορίες υπήρχαν, να μπορούν να απαντηθούν και να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. 'Αρα αυτές οι συναντήσεις της κ. Σπυράκη ή ο,τιδήποτε άλλο υπήρξε, πριν από τη Συμφωνία, καταδεικνύουν ότι υπάρχει αυτός ο τακτικισμός που, επισημαίνω, έκανε και κάνει κακό, και στη χώρα, ενδεχομένως και στη ΝΔ».

Εκτίμησε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, επισημαίνοντας πως η ΝΔ δεν μπορεί να περάσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.  «Θα σας πω την εκτίμησή μου. Αφενός υπάρχει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ενδεχομένως θα διευρύνεται καθώς θα πάμε σε αυτή τη διαδικασία, και αφετέρου εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν 151 βουλευτές σε αυτή τη Βουλή για να υπερψηφίσουν μια πρόταση δυσπιστίας. Είμαι απόλυτος πάνω σε αυτό το θέμα».

«Δεν υπάρχει αριστερόμετρο»

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί η ομάδα των «53», ο Ν. Βούτσης υποστήριξε ότι είναι άτοπο να μιλά κανείς για αριστερόμετρο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ριζοσπαστική αριστερά και ευρύτερα οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να προσεγγίσουν με μια πολύ μεγαλύτερη άνεση ζητήματα και να τα επιλύσουν με τρόπο διαφορετικό.

«Δεν υπάρχει ούτε στροφόμετρο ούτε αριστερόμετρο. Είναι λαθεμένη μια τέτοια προσέγγιση. Όλοι γνωρίζουν για τον ισχυρό συμβιβασμό, που προφανώς είχε μέσα του συντηρητικά χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο του 2015. Τούτου δεδομένου η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν μπει στην Δ' Σύνοδο, την προεκλογική Σύνοδο. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι εξελίχθηκε, αυτά τα τρία χρόνια, ένα είδος άτυπου παράλληλου προγράμματος, με σοβαρές κοινωνικές κατακτήσεις -εκ παραλλήλου με κάποιες οδυνηρές δεσμεύσεις, οι οποίες είχαν προϋπάρξει, από τη δανειακή Συμφωνία του 2015- πόσο μάλλον τώρα. 'Άλλωστε γνωρίζετε ότι έχει κατατεθεί τέτοιο σχέδιο στους θεσμούς το οποίο θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω και βεβαίως ενδεχομένως, θα αλλάξουν κάποιες κοινωνικές πτυχές του. Θυμίζω το 70σέλιδο κείμενο, για το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας.

Πόσο μάλλον λοιπόν τώρα, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, η ριζοσπαστική αριστερά και ευρύτερα οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να προσεγγίσουν με μια πολύ μεγαλύτερη άνεση, λόγω του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει, ζητήματα και να τα επιλύσουν με τρόπο διαφορετικό και σε προοδευτική κατεύθυνση, από αυτήν που επέβαλαν τα μνημόνια. Είναι λοιπόν, μια συνεχής διαδικασία, ένας οδικός χάρτης μέσα στον οποίο δοκιμάζεται και αναδιαμορφώνεται η ταυτότητα του κόμματος και η προγραμματική επάρκεια και συνέπειά του ως Αριστεράς, σε μια Ευρώπη, εντός της οποίας η πλειοψηφία κινείται σε μια άλλη κατεύθυνση. Αυτή είναι η πραγματική αποτύπωση και του μεγάλου κάδρου, στην Ευρώπη, και του κάδρου στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, τα περί στροφών, θεωρώ ότι δεν αποτυπώνουν αυτή την αδήριτη πραγματικότητα».