Την επιδίωξη της συναίνεσης στην εξωτερική πολιτική «αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή εθνική ενότητα στο κορυφαίο ζήτημα της προάσπισης των δικαιωμάτων της χώρας», ανέδειξε ως πρωτεύον ζήτημα ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί με τους συνεργάτες του, όπως ανέφερε, τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους δυο Υφυπουργούς, «είμαι σίγουρος, με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο παρατάσσει το Υπουργείο Εξωτερικών, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία, θα προασπίσουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό».

Επισήμανε πως δεν έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει το τελετουργικό βήμα για τοποθέτηση επί της ουσίας επί των ευρύτατων και πολύπλοκων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας παράλληλα ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, αφού καλωσόρισε τον Ν. Δένδια υπογράμμισε πως έρχεται να υπηρετήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας που ήταν πάντοτε φιλειρηνική, πάντοτε βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, εφαρμόζοντας λίγο έως πολύ, ανάλογα με την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται κάθε φορά στην εξουσία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Συνέχισε αφήνοντας αιχμές προς την Τουρκία λέγοντας πως «στην πρώτη σας μεγάλη μάχη, την 15η Ιουλίου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, θα υπερασπίσετε από καλές θέσεις τα συμφέροντα της χώρας, απέναντι σε αυτούς που δεν ακολουθούν πάντοτε το διεθνές δίκαιο, αλλά θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους με διαφορετικό τρόπο».

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το Υπουργείο παραλαμβάνει ένας πολιτικός μου αντίπαλος, τον οποίο υπολήπτομαι και σέβομαι ιδιαίτερα. Γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια. Είχα την ευκαιρία να τον χειροκροτήσω στα έδρανα της Βουλής σε μια θαρραλέα στάση που είχε απέναντι στη Χρυσή Αυγή».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό δήλωσε πως «στην Ευρώπη επιδιώξαμε και η φωνή της χώρας μας να ακούγεται, αλλά να προωθηθεί και μια δέσμη μέτρων για μια πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, θελήσαμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της χώρας» ενώ έκανε αναφορά τόσο στον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως έναν από τους πιο εξωστρεφείς πρωθυπουργούς, που είχαν στόχο να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, αλλά και στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, όπως είπε, άφησε τη σφραγίδα του ανεξίτηλη όχι μόνο στο Μακεδονικό αλλά και στο Κυπριακό.

Ειδική μνεία θέλησε να κάνει και για τον πρώην τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη στάση του, όπως είπε, στο ΕΣΕΠ όπου προώθησε την αναγκαία ενότητα που πρέπει να έχουμε στα εθνικά μας θέματα.