Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο Ν. Δένδιας ανέφερε πως «με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις διεθνείς μας συμμαχίες, έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα». Ο υπουργός δήλωσε ότι η στήριξη των συμμάχων της χώρας και η αποτρεπτική μας ικανότητα αποτελούν τους ισχυρούς πυλώνες της αποτρεπτικές προσπάθειες για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συνομιλητές μου και για γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Είχα την ευκαιρία επίσης να διαβεβαιώσω ότι με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις διεθνείς μας συμμαχίες, έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Η ενότητα του ελληνικού λαού, η εμπιστοσύνη στο Διεθνές Δίκαιο, η αποτρεπτική αμυντική ικανότητα της χώρας και η στήριξη των συμμάχων και εταίρων μας, είναι οι ισχυροί πυλώνες της πανεθνικής προσπάθειας για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Τροχιοδεικτική» βολή της κυβέρνησης για την αναγνώριση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου

«Βάλαμε όλα τα αυγά μας στο καλάθι του Χαφτάρ»

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος χειρισμούς στον εμφύλιο στη Λιβύη, καθώς πόνταρε αποκλειστικά στον στρατάρχη Χαφτάρ έναντι του αλ – Σάρατζ. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν υπάρχει ουσιαστική συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις.

«Tο χειρότερο, πέραν του ότι όπως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται πλέον πόνταρε εσφαλμένα στον Χάφταρ, είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, σαν να πηγαίνουμε χωρίς πυξίδα, να περιμένουμε την επόμενη κίνηση της άλλης πλευράς για να αντιδράσουμε κατόπιν εορτής, όταν έχει πλέον εκδηλωθεί η επόμενη πρόκληση από την Τουρκία. Και όταν αντιδρούμε δεν το κάνουμε συνολικά, χωρίς στρατηγική και πυξίδα. Βάλαμε όλα μας τα αυγά σε ένα καλάθι, επενδύοντας στη στρατιωτική λύση, ότι θα κέρδιζε ο στρατάρχης Χάφταρ. Είναι ένα από τα δείγματα αυτού του κενού.

Έπρεπε να ζητήσουμε να χρησιμοποιηθεί το σημαντικό όπλο των κυρώσεων προς την Τουρκία που πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας, προληπτικά ώστε να μην έρθουν τουρκικά πλοία εντός της υφαλοκρηπίδας μας όπως απειλεί η Άγκυρα. Να μην επαναληφθεί η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Αλλά περιοριζόμαστε σε χτυπήματα στην πλάτη, ηθικής συμπαράστασης όπως τις δηλώσεις του κ. Μπορέλ, που δεν αρκούν. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι χαρακτηριστικές, ούτε θέμα δηλώσεων έθεσε ούτε άλλης ουσιαστικής συμβολής της ΕΕ, όπως σημείωσε.

Το ότι ξεκινά η γερμανική προεδρία θα μπορούσε να είναι παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, τόσο του ευρω-τουρκικού όσο και μέσω αυτού, του διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου. Για την απόκρουση των προκλήσεων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, την επαναδιαπραγμάτευση με θετικότερους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, συζήτηση από την οποία λείπουμε εντελώς, είμαστε εκτός του ευρωπαϊκού τραπεζιού. Με λίγα λόγια, να πάψουμε να είμαστε παθητικοί αναγνώστες των εξελίξεων ζητώντας μόνο ενημέρωση και συμπεράσταση. Να ξαναγυρίσουμε στην ενεργητική διπλωματία που είχαμε, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».