Λίγες μέρες αφού η Τουρκία εξέδωσε Navtex για παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και η Ελλάδα απάντησε με αντι – Navtex, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών πως δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι όποιες κυρώσεις κατά της Άγκυρας σχετικά με τις προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Νέα Navtex για παραμονή του Oruc Reis στην αν. Μεσόγειο, με αντί – Navtex απαντά η Ελλάδα

Παρά το ότι οι ηγέτες της ΕΕ, έχουν ξεκαθαρίσει πως οι όποιες αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο θα ληφθούν τον Δεκέμβριο, χωρίς να έχει γίνει λόγος για συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ο Ν. Δένδιας ισχυρίστηκε ότι η Ένωση δεν είναι αφελής για να ξεγελαστεί από την Τουρκία.

Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία, κλιμακώνοντας  την  προκλητική, επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της,  ανακοίνωσε ότι επεκτείνει  μέχρι και τις 29/11,  τις  σεισμικές της έρευνες. Η Τουρκία, δηλαδή, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει  τις  παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα  το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσπαθεί δια της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών – μελών της ΕΕ. Περιφρονεί τις σαφείς θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ, αλλά  και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

H Τουρκία απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ’ εξακολούθηση συμπεριφορά της. Είναι πια φανερό και καθίσταται κοινός τόπος στην Ευρώπη ότι η Τουρκία έχει επιλέξει, να δρα υπονομευτικά του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών στοχεύσεων.

Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος  για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις  αξίες που εκφράζει και προωθεί η ΕΕ. Αν και τα σημεία από την αρχή δεν άφηναν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας, η Ελλάδα, όλη αυτήν την περίοδο,  δήλωνε συστηματικά έτοιμη για διάλογο, εάν  σταματήσουν οι προκλήσεις.

Διατηρούμε εδραία την πεποίθηση ότι αυτός είναι ο μόνος σύννομος τρόπος επίλυσης της διαφοράς που έχουμε με τη γείτονα χώρα. Στο ίδιο πνεύμα και η ΕΕ, καθυστερώντας αποφάσεις για μἐτρα και κυρώσεις, δήλωνε διατεθειμένη να εξετάσει ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών έναντι της Τουρκίας, υπό την ίδια όμως προϋπόθεση:

Να σταματήσουν οριστικά οι τουρκικές παράνομες ενέργειες. Η  Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Έχοντας αρνηθεί με τις πράξεις της, οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε, έστω και κατ’ ελάχιστον, αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της ΕΕ,  η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με την δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε.

Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική  “θετική” χειρονομία,  θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακίμ Ακσόι, άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας και την κάλεσε να σταματήσει τις ανακοινώσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Επανέλαβε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis που πραγματοποιείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα Navtex, θα ήταν καλύτερο πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

Αιχμές Άγκυρας κατά Βρυξελλών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιδείξει καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στην Άγκυρα και να αναγνωρίσει τα λάθη που έχει κάνει ως προς την προσέγγιση των δύο πλευρών.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τα λάθη της και να αντιληφθεί το πόσα έχει να προσδώσει στην Ένωση η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Εκτιμούμε πως μπορεί να υπάρξει μια πιο παραγωγική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές, τουλάχιστον αυτό προσδοκούμε και επιχειρούμε εμείς από την πλευρά μας».