Την ώρα που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης προς τη διεθνή κοινότητα  τον θάνατο δεκάδων στρατιωτών της από τις δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ο Ν. Δένδιας ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, συνομιλώντας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της  ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Νωρίτερα, ο  Ν. Δένδιας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλο, την υπουργό Εξωτερικών από τη Βουλγαρία, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Το αίτημα του Ν. Δένδια δείχνει να συνδέεται άμεσα με τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και σε ελληνικά νησιά, μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διαρρεύσει την Παρασκευή πως ανοίγει τα σύνορα της ώστε να υπάρξει πέρασμα προς την Ευρώπη.

«Μάθημα ανθρωπισμού» της Τουρκίας προς την Ελλάδα για πρόσφυγες και μετανάστες

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το βέτο στο ΝΑΤΟ

Δημοσιεύματα από το «Βήμα» και την «Καθημερινή» αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης του ΝΑΤΟ, που αποφασίστηκε με αιτιολογία το «Άρθρο 4» της Συμμαχίας περί έκτακτης ανάγκης, η ελληνική πλευρά άσκησε βέτο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων καθώς δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί η δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 που δεσμεύει την Τουρκία να παίρνει πίσω τους πρόσφυγες.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρουν ότι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πλευρά της Τουρκίας έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα του προσφυγικού, με την επίκληση της αδυναμίας συντήρησης τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων εντός των συνόρων της, με Τις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία να δείχνουν κατανόηση και την ελληνική κυβέρνηση να θέτει βέτο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών.