«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση, δε θέλει να μπει στην εντατική, δε θέλει δίπλα του δικό του άνθρωπο να τον φροντίζει, δε ζητάει καμμία παρέκκλιση από τους κανόνες νοσοκομείου, δε θέλει να μετέχουν οι άνθρωποι που τον εκπροσωπούν στο διάλογο με το υπουργείο [ΠΡΟ-ΠΟ]. Δε θέλει να ζητήσει τίποτε. Αναλαμβάνει και υφίσταται τις συνέπειες της απόφασης του. Αυτοί που τον εξωθούν στα άκρα οφείλουν να έχουν κι αυτοί τις συνέπειες αυτής τους της πολιτικής». 

Με αυτή την συνοπτική δήλωση, η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, έκλεισε τη σημερινή συνέντευξη τύπου για όσα συμβαίνουν, ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 22η ημέρα απεργίας πείνας, μόνον με νερό, χωρίς αλάτι, και πλέον στην γραμμή των μη αναστρέψιμων βλαβών, που, όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, Αλέξης Μπένος, εισέρχεται κάποιος μετά την 20η ημέρα της απεργίας πείνας. Και όταν έχουν προηγηθεί, όπως είπε, άλλες απεργίες πείνας, και ο οργανισμός του, 63χρονου σήμερα, Δημήτρη Κουφοντίνα έχει ήδη καταβληθεί, είναι λογικό ο κίνδυνος για τη ζωή του να είναι ήδη μεγάλος. 

«Το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος»

Πέραν του, πρώτου και σοβαρότερου, ζητήματος, της απειλής κατά της ζωής του κρατούμενου που ασκεί το, και από το νόμο προβλεπόμενο, δικαίωμα του στην απεργία πείνας, οι ομιλητές στην συνέντευξη Τύπου ήταν αναλυτικοί και κάθετοι στις νομικές, πολιτικές και κοινωνικές παραμέτρους που θέτει το ζήτημα καθώς, όπως είπε και η κα Κούρτοβικ, «η διαχείριση [της κυβέρνησης] πλήττει σήμερα περιορισμένα, αλλά απειλεί με πολύ χειρότερα το σύνολο των κρατουμένων». Κι αυτό γιατί «είναι φανερό ότι υπάρχει προσπάθεια περιορισμού των εναλλακτικών τρόπων έκτισης της ποινής (κάτι που εφαρμόζεται σε προχωρημένο στάδιο έκτισης της ποινής) όπως και προσπάθεια να στηθεί η κοινωνία απέναντι σε αυτό που είναι οι φυλακισμένοι». 

Και, όπως πρόσθεσαν τόσο ο Άλκης Ρήγος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, όσο και ο Δημήτρης Γκομόζιας, συντονιστής Τομέα Δικαιωμάτων του ΜΕΡΑ25 – το οποίο ήταν πρώτο κόμμα που έλαβε σαφή θέση υπέρ του νομίμου και δικαίου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα  – πέραν της προσωπικής εμπάθειας μελών της κυβέρνησης και των προσωπικών λογικών που καταγράφονται, η υπόθεση της αντιμετώπισης του Δ. Κουφοντίνα αποτελεί υπόθεση προάσπισης των ελευθεριών και του κράτους δικαίου που η Ελλ. Κοινωνία κέρδισε μετά τη μεταπολίτευση. 

Ο κος Ρήγος μάλιστα τόνισε ότι η παρουσία του στη συνέντευξη ήταν «Ως ενεργός πολίτης που αγωνίστηκε κατά της χούντας για ένα κράτος φικαιου που θα είναι σεβαστό κι όχι κουρελόχαρτο», όχι «ένα κράτος που εκτρέπεται, παραβιάζει νόμους και οδηγεί σε αστυνομοκρατικές λογικές». 

«Ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε να λειτουργήσει η Δημοκρατίας μας… την εφαρμογή του γενικού κανόνα του κράτους δικαίου… η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι απρόσωπη και ο νόμος να ισχύει αδιακρίτως για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τα αδικήματα που έχει διαπράξει», ανέφερε ο κ. Γκομόζιας. 

Επίσης, καταγγέλθηκαν και πάλι οι απειλές οπό δέχονται πανεπιστημιακοί που υπέγραψαν υπέρ του δικαιώματος του Δ. Κουφοντίνα, ενώ είναι γνωστές σε μας, και πρέπει να προστεθούν εδώ, και οι πιέσεις που έχουν δεχθεί άνθρωποι  που υπέγραψαν υπέρ του νομίμου δικαιώματος του κρατουμένου που παραβιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία «επιβάλλεται με αυθαιρεσία και προσπαθεί να αποσπάσει και κοινωνική συναίνεση στην αυταρχική διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων», όπως ανέφερε η κα Κούρτοβικ. Είναι εμφανές ότι, όπως ανέφερε, το κράτος, «ο δεσμώτης, εκβιάζει το θύμα, από τις σάρκες του οποίου τρέφεται». Η νόμιμη προσφυγή του κρατούμενου στην απεργία πείνας, κατά ενός κράτους που αυθαιρετεί και παραβιάζει ακόμη και τους δικούς του φωτογραφικούς νόμους, μόνον ως «εκβιασμός» από την πλευρά του αδικημένου, του θύματος, δεν μπορεί να θεωρηθεί. 

Η εκδικητικότητα της κυβέρνησης και του υπουργείο Προ-Πο, και η απόφαση τους να εξοντώσουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα φαίνεται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι όχι μόνον δεν έχουν πράξει όσα νόμιμα έχει ζητήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά, όπως αναφέρθηκε, δεν έχει καν απαντήσει στο Συνήγορο και στην ενημέρωση που έλαβε από αυτόν. Τα έγγραφα που όφειλε να παραδώσει στην νομική εκπροσώπηση του Δ. Κουφοντίνα η κυβέρνηση δεν παραδόθηκαν ακόμη.   

Άξιζει να αναφερθεί ότι, ειδική μνεία έγινε στην επιμονή του συστημικού Τύπου να υποστηρίζει ό,τι «ο παραβάτης δεν εχει δικαίωμα να ζητεί την εφαρμογή της νομιμοτητας» άρα «ως κοινωνία μπορούμε να αμφισβητούμε το νόμο ως προς αυτόν»,  μια άποψη που νομικά χαρακτηρίστηκε «καινοφανής», πολύ κοσμίως, από τη συνήγορο. Τα γραφόμενα των τελευταίων ημερών, η λάσπη και η άγνοια των εμμέσως ή αμέσως πληρωμένων κονδυλοφόρων, είναι στα όρια της παράκρουσης και της εμπαθούς μονομανίας, ας μου επιτραπεί.  

Δοθηκε, επίσης, μία απάντηση στα όσα υποστήριξε η κα Νικολάου, περί του Δ. Κουφοντίνα ως κάποιου «που πολέμησε τη δημοκρατία». Όπως τόνισε η κα Κούρτοβικ, «η δράση των ενόπλων οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη μέτα το 60 …ήταν δράση διαμαρτυρίας για την παραβίαση των νόμων και των αξιών του δικαίου και των αρχών της αστικής δημοκρατίας – η δράση της 17Ν σε μεγάλο βαθμό απάντησε σε τέτοια πράγματα. Δεν ήταν ενάντια στη δημοκρατία». 

Σε ερώτηση του TPP αν η κυβέρνηση, μέσω της προσπάθειας εξόντωσης του Δ. Κουφοντίνα, απευθύνεται στο ακροδεξιό ακροατήριο που ίσως αποξένωσε σε ένα βαθμό η απόφαση κατά της Χρυσής Αυγής, η κα Κούρτοβικ αναφέρθηκε εκτενώς στην «έκδηλη εμπάθεια που εκδηλώνεται με κάθε τροπο» κατά του συγκεκριμένου κρατουμένου, και στην απεύθυνση της κυβέρνησης «σε πολύ περισσότερα ακροατήρια» από την Ακροδεξιά – δήλωση που προσωπικά θεωρώ ότι δεν αφήνει στο απυρόβλητο την πρεσβεία των ΗΠΑ και τον, πολυ παρεμβατικό στο θέμα, πρέσβη Τζ. Πάιατ. 

Μνεία έγινε και στις δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού, από το 2017 κιόλας, όταν έλεγε (8/11/17) ό,τι «οποιαδήποτε άδεια [στον Δ. Κουφοντίνα] είναι αδιανόητη», και υπόσχονται «μηδενική ανοχή», και ότι «θα αλλάξει το καθεστώς των αδειών» και «οι αμετανόητοι δεν θα βγαίνουν», μέχρι τη δήλωση του, τον περασμένο Μάιο, που στα πρότυπα του πατρός του κατά τη φυλάκιση των εκδοτών τη δεκαετία του ’90, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ‘ζήτησε” από τη Δικαιοσύνη «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να απορρίψει το αίτημα Κουφοντίνα, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα στις 5μμ διεξάγεται, στην Αθήνα, συγκέντρωση Αλληλεγγύης στο Δ. Κουφοντίνα  ενώ αντίστοιχη εκδήλωση διενεργήθηκε και στη Θεσσαλονίκη σήμερα στη 1μμ.