Με ανάρτηση στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο Facebook , ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαι αντίθετος στις περιπολίες πολιτών, πόσο μάλιστα στις (πιθανές) περιπολίες με όπλα. Εμπιστευόμαστε πλήρως αυτούς που μας φυλάνε. Αν χρειαστεί (που δεν το εύχομαι),η πατρίδα θα καλέσει τους εθνοφύλακες». Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ο δήμαρχος Ορεστιάδας επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτόκλητων «πολιτοφυλάκων» στον Έβρο που κάνουν περιπολίες για τον εντοπισμό μεταναστών και προσφύγων.

Να σημειωθεί ότι μια καταγγελία για πυροβολισμό αστυνομικού από μια τέτοια «πολιτοφυλακή» – παραστρατιωτική ομάδα ήρθε τη Κυριακή στο φως της δημοσιότητας από πληροφορίες του «TVXS».

Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, «δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης των συνδημοτών μου, την οποία έχουν αποδείξει ανελλιπώς εδώ και πολλά χρόνια». Παρόλα αυτά ο δήμαρχος έκανε λόγο για «οργανωμένη επίθεση», χαρακτηριζοντας τους συγκεντρωμένους στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες «εμπροσθοφυλακή». Όπως σημείωσε η σχετική «επίθεση» σε αυτή τη χρονική στιγμή, γίνεται μόνο με άσφαιρα, χημικά- δακρυγόνα και αμέτρητες απόπειρες παράνομης εισβολής στη χωρα και καταστροφής των αποτρεπτικών εμποδίων στον Έβρο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του δημάρχου είναι η εξής:

Βρήκα την ευκαιρία, τούτες τις ώρες, να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις.

1) Δεν αξίζει να ασχολείται κάποιος με δηλώσεις θεσμικών οργάνων που είναι έκτος πραγματικότητας, (πχ καλύβες-βίλες,»ναζηδες» κτλ.),ούτε καν αξίζει να «στοχοποιεις» τέτοια άτομα….!

2) Δεν είναι πλέον θέμα «μεταναστευτικό»…είναι ξεκάθαρα οργανωμένη επίθεση (με χρησιμοποίηση ατόμων ως εμπροσθοφυλακή) γειτονικής χώρας(σε αυτή τη χρονική στιγμή, μόνο με άσφαιρα, χημικά- δακρυγόνα και αμέτρητες απόπειρες παράνομης εισβολής στη χωρα και καταστροφής των αποτρεπτικών εμποδίων της χώρας μας).

3) Η αποτελεσματικότητα και οι αντοχές των στελεχών της ΕΛΑΣ ,του Ε. Σ και του Π. Σ. είναι στα ύψη.

4) Οι κάτοικοι νιώθουν περηφάνια.

5) Η υλική βοήθεια από όλο τον ελληνισμό είναι συγκλονιστική.

6) Είμαι αντίθετος στις περιπολίες πολιτών, πόσο μάλιστα στις (πιθανές) περιπολίες με όπλα. Εμπιστευόμαστε πλήρως αυτούς που μας φυλάνε. Αν χρειαστεί (που δεν το εύχομαι),η πατρίδα θα καλέσει τους εθνοφύλακες.

7) Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης των συνδημοτών μου.Την έχουν αποδείξει ανελλιπώς εδώ και πολλά χρονιά, χωρίς να το προβάλλουν.

8) Όλη αυτή η κατάσταση έδειξε την ομοψυχία μας. Όχι απόλυτη, αλλα με μικρές εξαιρέσεις. Αυτές τις ακραίες φωνές (και από τα δυο άκρα) πρέπει να τις απομονώσουμε. Είμαστε εδώ όλοι, με υψηλό ηθικό, υπερηφάνεια αλλά και ψυχραιμία !