Αναλυτικά, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Γ. Παπακωνσταντίνου συνεχίζεται η δίκη.
 
Πρώτος αγόρευσε ο Παναγιώτης Κουρελέας, δεύτερος ο Τάκης Βασιλακόπουλος και θα ακολουθήσει, την Πέμπτη, ο Βασίλης Δημακόπουλος.
 
Αμέσως μετά το τέλος των αγορεύσεων, οι ανώτατοι δικαστές θα αποσυρθούν για διάσκεψη προκειμένου να εκδώσουν την απόφασή τους για την ενοχή ή μη του κατηγορουμένου.
 
Η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.
 

«Στημένη υπόθεση»

 
«Οι ενδείξεις που απαιτούνται για την παραπομπή του κατηγορουμένου δεν μπορούν να γίνουν αποδείξεις», είπε ο κ. Κουρελέας.
 
«Αν υπήρχε το πρωτότυπο στικάκι, θα αθώωνε αυτομάτως τον κατηγορούμενο. Ο Διώτης έχει πει κατά καιρούς πάρα, μα πάρα πολλά ψέματα. Ο Διώτης αποκαλύπτει την ύπαρξη και τρίτου USB. Και αυτό που θα μπορούσε να μιλήσει, δεν το παραδίδει ο Διώτης στη διαδικασία την ποινική. Σκοντάφτουμε σε ακόμα πιο περίεργα πράγματα. Ο Διώτης λέει ψέματα ως προς τον χρόνο που κράτησε το στικάκι» πρόσθεσε ο κ. Κουρελέας.
 
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ταινία που είδε το βράδυ της Κυριακής, που δεν έχει καμία σχέση – όπως είπε – με την υπόθεση, αλλά «μου έδωσε ερεθίσματα για το πώς πρέπει να σκέφτεται ένας δικαστής».
 
Και συνέχισε: «Είναι μια ταινία του 1957, με τίτλο “Δώδεκα θυμωμένοι άνδρες”, που είναι δώδεκα θυμωμένοι ένορκοι, οι οποίοι καλούνται να κρίνουν μια υπόθεση που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη. Ο δικαστής τους είπε ότι “αν έχετε αμφιβολίες, οφείλετε να αθωώσετε τον κατηγορούμενο”. Στην ταινία, οι ένορκοι, που ήταν θυμωμένοι πριν την έναρξη της διαδικασίας, είπαν: “να τελειώνουμε γρήγορα για να γυρίσουμε στις δουλειές μας”. Και τότε, ένας από αυτούς, είπε ότι δεν ήταν έτοιμος να αποφασίσει για την τύχη ενός ανθρώπου και να επιβάλει ποινή χωρίς να έχει συζητήσει με τους συναδέλφους του, γιατί έχει κενά».
 
«Με αυτή την αναπαράσταση», πρόσθεσε ο κ. Κουρελέας, «θα προσπαθήσω να γίνω ένας από εσάς, αν και ξέρω πως καθ' ολη τη διάρκεια της αγόρευσής μου θα με ακούτε καχύποπτα γιατί είμαι υπερασπιστής. Προσβλέπω να καταλήξουμε σε συναίνεση. Θα πατήσω με το ένα πόδι στις ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου και με το άλλο στις ενδείξεις αθωότητας». 
 
«Είναι αλήθεια ότι φαίνεται πως ο κατηγορούμενος είναι ο δράστης γιατί τα τρία ονόματα που λείπουν είναι οι συγγενείς του. Μην κρυβόμαστε στο πίσω μέρος του καθενός εξ υμών. Και εμένα αυτή η ιδέα γαργαλούσε πάντα τη σκέψη μου. “Δεν είναι έτσι”, λέει ο κατηγορούμενος. “Είναι μια υπόθεση στημένη στο πρόσωπό μου”, λέει ο κατηγορούμενος.
 
» Σκέφτομαι, “μα είναι τόσο αφελής να σβήσει μόνο τους συγγενείς του και να πέσουν όλα τα βέλη πάνω του;”. Όσο ασφαλής κι αν είναι θα σκεφτεί πως η πράξη του μπορεί να αποκαλυφθεί από τα ηλεκτρονικά ίχνη. Ο δράστης της πλαστογραφίας κοιτά να φυλά τα νώτα του. Ξέρει ότι το CD αυτό υπάρχει και στα χέρια άλλου, όπως σε αυτού του εγκληματία Φαλτσιανί, ο οποίος μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά βούληση. Το περιεχόμενο του CD υπάρχει και αλλού. Πώς το ρισκάρει αυτό ο κατηγορούμενος;».
 
«Ενώ στο λήμμα Παπανδρέου, όπως προέκυψε και από το πείραμα που κάναμε εδώ, προέκυψαν 13 αρχεία, αλλά εκείνος άνοιξε μόνο τα τρία από αυτά. Αυτή είναι η στοχευμένη έρευνα; Και ενώ πληκτρολογεί το όνομα papaconstantin ανοίγει μόνο το ένα από τα δύο θεωρώντας πως το άλλο δεν τον αφορά.
 
» Ειπώθηκε χθες ότι το σύνολο των καταθέσεων ήταν τέσσερα δισ. δολάρια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό, γιατί υπάρχουν διπλές και τριπλές εγγραφές με τα ίδια ποσά μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο. Το υπεράνω πάσης υποψίας ΣΔΟΕ είχε υπολογίσει δύο και τρεις φορές το ίδιο ποσό. Μόνο στις πρώτες σελίδες αν κάνει τη σύγκριση θα δει ότι πρέπει να αφαιρέσει γύρω στο 1,5 δισ. δολάρια.
 
» Του χρεώνουν ότι δεν πρωτοκόλλησε το CD. Γιατί, το πρωτοκόλλησαν οι Γάλλοι; Είναι χαζοί που δεν το πρωτοκολλούν; Γιατί; Γιατί με αυτό διαβιβάζονται παράνομα κλαπέντα αποδεικτικά στοιχεία. Τη δεύτερη φορά που ήρθαν πρωτοκολλημένα, είχε βουήξει ο τόπος και το CD αποτελούσε αντικείμενο ποινικής δικογραφίας.
 
» Προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε ενοχή κατηγορουμένου από τις ενδείξεις. Δεν μπορείτε να έχετε αξίωση από τον κατηγορούμενο να σας πει ποιος το έκανε. Δεν μπορεί να ξέρει ούτε να σας πει τι φαντάζεται. Δεν ξέρουμε ποιος το έχει κάνει. Μακάρι να ξέραμε. Δεν μιλάμε για τυχαίο πρόσωπο αλλά για σύμβολο της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου.
 
» Καλώς ή κακώς, αυτοί οι κύριοι προσπαθούν να σώσουν τη χώρα. Το πρόγραμμά του είναι εξοντωτικό και το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι αν θα πρωτοκολλήσει το CD. Η πληροφορία τον ενδιαφέρει. Την έχει και τη μοιράζει όπου πρέπει. Μιλάμε για έναν υπουργό, ο οποίος μάλλον δεν πρέπει να κοιμάται εκείνη την περίοδο.
 
» Και μου λέτε ότι το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να πρωτοκολληθεί μια λίστα που ήταν κλεμμένη και ο κ. Νικολούδης του λέει ότι δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Ας αισθανθούμε λίγο τις συνθήκες και τις περιστάσεις. Δεν είναι η προτεραιότητά του η λίστα. Και είδα μετά από χρόνια τι έχει αποφέρει η λίστα αυτή. Το πιο εύκολο ήταν να τη δώσει δεξιά κι αριστερά και να τους πει ‘’τρέξτε’’, αλλά και πάλι δεν θα είχε γίνει τίποτα. Δεν σας χρειάζεται το CD, αλλά το στικάκι που λείπει, το στικάκι που παρέδωσε στον Διώτη», κατέληξε ο κ. Κουρελέας.
 

«Λογικοί ακροβατισμοί»

 
Tην αθώωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ζήτησε, αγορεύοντας, ο δικηγόρος Τάκης Βασιλακόπουλος.
 
Ο υπερασπιστής του πρώην υπουργού έκανε λόγο για «λογικούς ακροβατισμούς» και «λογικονομικά άλματα» που δεν αρμόζουν σε ένα Ειδικό Δικαστήριο.
 
Υποστήριξε – αναφερόμενος στη χθεσινή εισαγγελική εισήγηση της Ξένης Δημητρίου – πως όλα αυτά είναι «λογικοί ακροβατισμοί που δεν αρμόζουν σε ένα δικαστήριο του επιπέδου σας. Δεν μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, ούτε να παρασύρουμε δικαστήριο να κάνει αλματα λογικονομικά για στηριχθούν οι κατηγορίες».
 
Στα όσα υποστήριξε η εισαγγελική λειτουργός για την ντροπιαστική εικόνα του κράτους, ο συνήγορος απάντησε: «Εχω την πεποίθηση ότι ζω σε ένα κράτος δικαίου. Αν κάποιος ανησυχεί τι είδους κράτος είναι αυτό που χάνει CD, τότε θα αναρωτηθώ κι εγώ τι κράτος είναι αυτό που δέχεται να λάβει κλοπιμαία (σ.σ. λίστα Λαγκάρντ) για να τα αξιοποιήσει».
 
Aναφερομενος στις δύο κατηγορίες που βαρύνουν τον εντολέα του – απόπειρα απιστίας και νόθευση εγγράφου είπε:
 
«Η ζημία πρέπει να είναι ορισμένη βέβαιη και οριστική. Επί μη απειλουμένης ζημίας δεν υπάρχει έγκλημα. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποια ζημιά θα θεωρήσετε ως αποδειχθείσα; Είναι βέβαιη αυτή που αναφέρει το ΣΔΟΕ… αλλά οι μάρτυρες μας είπαν πως μπορεί και να μηδενιστεί».
 
«Η νόθευση θέλει έγγραφα και το ερώτημα εδώ είναι ποιο είναι το έγγραφο;»αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος συμπληρώνοντας: «το USB καθαυτό δεν είναι έγγραφο. Έχει μέσα του έγγραφα και κανέναν από αυτά δεν αλλοιώθηκε. Εξαφανίστηκαν τρία. Δεν διώκομεθα για υπεξαγωγή αλλά για νόθευση. Μη όντος εγγράφου ουδενός εξ αυτών, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε ούτε για υπεξαγωγή».