Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 ένας ισπανός μηχανικός πληροφορικής.

Ο Ντιέγο Μπουενδία, ένας 55χρονος από τη Βαρκελόνη, είχε σκεφθεί να δημιουργήσει αυτό τον λογαριασμό τον Αύγουστο του 2014, «κάνοντας πλάκα για το τι θα μπορούσε να προσφέρει η δημοσίευση των κλασικών στο Twitter», αφηγήθηκε ο συνταξιούχος μηχανικός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έφτιαξα έναν αλγόριθμο ώστε να κάνω την κατάτμηση» σε tweet (μηνύματα που δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 140 χαρακτήρες) των περίπου 2,2 εκατομμυρίων χαρακτήρων του εμβληματικού έργου της ισπανικής λογοτεχνίας που δημοσιεύθηκε το 1605 «και έπεσα στο ολοστρόγγυλο 17.000. Ξαφνικά είχα ένα είδος εμπορικού τίτλου για το σχέδιο» αυτό, είπε.


28 αποσπάσματα σε προκαθορισμένες ώρες

Ο λογαριασμός, που ονομάζεται «Ο Δον Κιχώτης σε 17.000 tweet» και συνοδεύεται από φωτογραφία με ανεμόμυλους στη Μάντσα, μια ερημική περιοχή της Ισπανίας όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση του μυθιστορήματος, δημοσιεύει αυτόματα, καθημερινά, 28 αριθμημένα αποσπάσματα του έργου, σε προκαθορισμένες ώρες.

Ο Ντιέγο Μπουενδία υπολογίζει να στείλει το τελευταίο tweet το μεσημέρι της 22ας Απριλίου, «με το χέρι» –όχι αυτόματα– από το Αλκάθαρ ντε Σαν Χουάν, ένα χωριό της περιοχής Καστίγια-λα-Μάντσα που διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας του συγγραφέα. Σύμφωνα με τις επίσημες βιογραφίες, γεννήθηκε στη Αλκάλα ντε Χενάρες, κοντά στη Μαδρίτη.