Ο «Επενδυτής» ξανά στα περίπτερα

Μαθήματα  ενωτικής λειτουργίας από τους εργαζόμενους

 Το 2009  το πρώτο μήνυμα ήταν στον «Ελεύθερο Τύπο». Η Γιάννα Αγγελοπούλου εγκατέλειπε το καράβι ανακοινώνοντας την απόφασή της ένα πρωινό Δευτέρας. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στην εφημερίδα,  αρνήθηκε να αποδεχθεί το αιφνιδιαστικό κλείσιμο διεκδικώντας επιπλέον αποζημίωση για τον ξαφνικό θάνατο όπως επίσης και να έχουν δουλειά την επόμενη μέρα. Συντεταγμένα, οι εργαζόμενοι, ξεκίνησαν τη λειτουργία blog  εξέδωσαν τη δικής τους εφημερίδα, προχώρησαν σε λειτουργική κατάληψη των πολυτελών εγκαταστάσεων και σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ιδιοκτησίας.  Και νίκησαν. Και περισσότερα χρήματα πήραν στον τέλος και οι περισσότεροι βρήκαν δουλειά, με εξαίρεση όσους κοπήκαν, επειδή είχαν συνδικαλιστική δράση , από το επόμενο σχήμα των Μπενέκου- Σκαναβή με διευθυντή τότε το Γιάννη Μιχέλακη.

Αυτό το Σάββατο 21 Απριλίου 2012 θα έχουμε την επανάληψη του φαινομένου, έστω και σε μικρότερη έκταση. Ο «Επενδυτής» πρόκειται να επανακυκλοφορήσει στα περίπτερα- με τους περισσότερους των δημοσιογράφων της παλιάς ομάδας της εφημερίδας- συμπτωματικά από την  ίδιο εκδοτικό σχήμα που εκδίδει τον «Ελεύθερο Τύπο». Οι εργαζόμενοι του «Επενδυτή» έδωσαν μαθήματα συλλογικής αντιμετώπισης μιας κρίσης. Έμειναν ενωμένοι, εξέδωσαν τη δική τους ηλεκτρονική εφημερίδα από το blog τους, έκαναν διαπραγματεύσεις, και πέτυχαν να έχουν δουλειά την επόμενη μέρα.  Δεν άφησαν την τύχη τους στους άλλους, και έστειλαν τα μηνύματα σε όσους εμπλέκονταν στην πώληση, πως δεν θα πέσουν χωρίς αγώνα.

Εδώ που έφτασαν στα πράγματα, τα media και οι εργαζόμενοι σε αυτά χρειάζονται μια νέα συνταγή. Οι εφημερίδες πρέπει να αποκτήσουν ξανά ένα περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής. Κι αυτό, δεν μπορούν να το δώσουν οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πάρτυ της διαπλοκής, αλλά οι εργαζόμενοι, εκείνοι που βρέθηκαν στο κενό από τη μια μέρα στην άλλη.

Καλή τύχη στο νέο «Επενδυτή».