Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με το Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναλάβει τη φροντίδα των προσφύγων για τα επόμενα 9 χρόνια όπως νομίζει η ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Daily Sabbah», ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε σε έντονο ύφος ότι «η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις αρμοδιότητές της σε ό,τι αφορά τους Σύρους πρόσφυγες. Ωστόσο η ΕΕ έχει αποτύχει να συμμορφωθεί με τη διακήρυξη της 18ης Μαρτίου και εξακολουθεί να εφαρμόζει διπλή ατζέντα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία έχει ήδη ξοδέψει 40 δις δολάρια για το προσφυγικό ενώ παράλληλα απαίτησε από την ΕΕ να μοιραστεί δίκαια το βάρος απορρίπτοντας και τη χρηματική βοήθεια που πρότεινε στην Τουρκία η Ένωση. «Δεν θέλουμε ούτε τη βοήθεια του ενός δις ευρώ πλέον», δήλωσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς ελληνικών αρχών ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται σε απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά σύνορα ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «δεν έχει κανένα σεβασμό για το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο πολίτες και τραυμάτισαν άλλον έναν. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός διαψεύστηκε νωρίτερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ίδιο κλίμα ο Βούλγαρος πρωθυποργός Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να επανέλθει στην κοινή λογική και να τηρήσει τη συμφωνία με τη Τουρκία. «Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ΕΕ δεν παρείχε την οικονομική υποστήριξη που υποσχέθηκε. Η κρίση μπορεί να λυθεί μονάχα με κοινή λογική και με τήρηση των απαιτήσεων της συμφωνίας. Μια από τις βασικές αρχές της ΕΕ είναι το να μοιράζεται το βάρος», τόνισε ο Μπορίσοφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα «Euractiv», στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο έλαβε τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν πρόκειται να προωθηθούν στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πιθανή συζήτηση για το προσφυγικό. Έτσι τα σχέδια του Βούλγαρου πρωθυπουργού για τη σύγκλιση σύσκεψης στη Σόφια με θέμα το προσφυγικό ναυάγησε.

«Έβαλα πολύ προσπάθεια στο να οργανώσω μια τριμερή συνάντηση ευρείας κλίμακας» δήλωσε ο Μπορίσοφ. Πρόσθεσε ακόμα ότι «λάβαμε την πληροφορία ότι δολοφονήθηκαν μετανάστες (στην Ελλάδα). Κάποιοι συνάδελφοί μου δεν δίστασαν να αναρτήσουν τις απόψεις τους στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος (Ερντογάν) ήταν έτοιμος να έρθει στη Σόφια την Παρασκευή, ωστόσο η απροθυμία του να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον συνάδελφό του, τον Μητσοτάκη προσγείωσαν την επιθυμία μου για πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης».
Ουσιαστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι ο λόγος ακύρωσης της συνάντησης ήταν η αστυνομική βία στα ελληνικά σύνορα. Η συνάντηση στην οποία αναφέρθηκε αφορούσε τον Ερντογάν, τον Μητσοτάκη, τη Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, του οποίου η χώρα βρίσκεται στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που έχει επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο.