«Με 1.414 ψήφους, ο αρχηγός και ιδρυτής μας επελέγη πρόεδρος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χαγιάτι Γιαζιτσί αναφερόμενος στην επιτυχή εκλογή του μοναδικού υποψηφίου για την ηγεσία του AKP.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος Τούρκος τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια που είναι ταυτόχρονα επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος. «Χωρίσαμε αλλά σήμερα είμαστε πάλι μαζί», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του που τον χειροκροτούσαν έξω από ένα στάδιο της πρωτεύουσας όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του AKP υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. «Θα εργαστούμε σκληρά», πρόσθεσε ο ίδιος πριν εισέλθει στο στάδιο.

 
Ο Τ. Ερντογάν, ο οποίος ίδρυσε το AKP το 2001 και το οδήγησε σε εκλογική νίκη ένα χρόνο αργότερα υποχρεώθηκε να παραδώσει την ηγεσία του σχεδόν πριν από τρία χρόνια όταν εξελέγη πρόεδρος, μια θέση που κατά παράδοση είναι υπερκομματική.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε έπειτα από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα στο οποίο οι Τούρκοι στήριξαν οριακά μια συνταγματική αλλαγή για την δημιουργία εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που δίνει στον Τ. Ερντογάν μεγαλύτερες εξουσίες και του επιτρέπει ως επικεφαλής του κράτους να είναι μέλος ή και αρχηγός κόμματος.