Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο Ερντογάν γνωστοποίησε την Τετάρτη με επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, πλην Ελλάδας και Κύπρου, πως είναι έτοιμος να συζητήσει με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. «Θέλω για ακόμη μια φορά να δώσω έμφαση στο ότι είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με τους Έλληνες», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι πρόσφατα οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας «αντιμετωπίζουν ακόμα μια πρόκληση λόγω των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει προς τους ηγέτες της Ένωσης ότι η Άγκυρα έχει δύο βασικούς στόχος σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο. «Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» και ο δεύτερος είναι «η εγγύηση ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους», σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Επισήμανε πως «με βάση αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, η Τουρκία ελπίζει ότι η ανατολική Μεσόγειος θα γίνει μια περιοχή όπου όλες οι πλευρές συνεργάζονται , οι πόροι από τους υδρογονάνθρακες θα μοιράζονται δίκαια και θα επικρατήσει η σταθερότητα και η ειρήνη. Ευελπιστούμε πως η δίκαιη μοιρασιά των υδρογονανθράκων στην περιοχή θα βάλει τις βάσεις για διεύρυνση της ΕΕ. Στην παρούσα κατάσταση οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι επιχειρούν να στερήσουν από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους τα δικαιώματα τους με μονομερή βήματα, ενώ η ΕΕ αδιαφορεί για τις εξελίξεις από το 2003».

Ρίχνει γέφυρες προς Τουρκία η Γερμανία

Μιλώντας στη γερμανική Βουλή την Πέμπτη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στην ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και τόνισε πως «δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση».

Παρά τις εντάσεις που επικρατούν στην ανατολική Μεσόγειο λόγω των τουρκικών προκλήσεων, η Μέρκελ προσπάθησε να προσεγγίσει την Τουρκία και δήλωσε με έμμεσο τρόπο πως δεν θέλει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

«Η Τουρκία είναι εταίρος μας στο ΝΑΤΟ. Τα επιτεύγματα της σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης είναι πραγματικά εκπληκτικές και αξιοσημείωτες. Πρόκειται μάλλον για τη χώρα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως. Πρέπει να ζυγίσουμε με μεγάλη προσοχή την διευθέτηση των εντάσεων, αλλά θα πρέπει να βρούμε και τρόπους για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας. Πρέπει να βρούμε νέα ισορροπία στη σχέση μας με την Τουρκία και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς σημαντικούς τομείς».

Αοριστολογίες από την ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι την Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, χωρίς πάντως να δώσει κατευθύνσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία δεν υποχωρήσει από τις θέσεις της.

«Το δείπνο θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».