Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική Corriere Della Sera, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το Euractiv, ο Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «νέα εργαλεία» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις χώρες της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση πως θα τηρούνται οι δεσμεύσεις κάθε χώρας απέναντι στους «θεσμούς» της Ένωσης, μέσω του «Προγράμματος Στήριξης Κατά της Πανδημίας (Pandemic Crisis Support) και της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL)

Δήλωσε ότι πέρα από την απόφαση για τα 540 δισεκατομμύρια από τον Μηχανισμό, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, θα πρέπει να βρεθούν ακόμα 500 δισεκατομμύρια για το πλάνο αυτό.

Eurogroup: Απορρίφθηκε η λύση των ευρωομολόγων – «Συμβιβαστική λύση» στη γραμμή Γερμανίας και ESM

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έχουν την τελευταία λέξη, αλλά προς το παρόν μου φαίνεται δίκαιο να προσφέρουμε 240 δισ. ευρώ. Είναι μέρος μιας κοινής προσπάθειας που συμφωνήθηκε από την Ευρωομάδα και ανέρχεται περίπου σε 500 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη φάση της κρίσης, αλλά γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει μια δεύτερη πολύ σημαντική φάση, αυτή της ανάκαμψης, η οποία θα είναι μακρά και δαπανηρή.

Μέχρι τότε θα χρειαστούμε σημαντικά χρηματικά ποσά και πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε πώς μπορούν να συνεισφέρουν τα διάφορα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα. Τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Θα έλεγα ότι για τη δεύτερη φάση χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα 500 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά θα μπορούσε να είναι και περισσότερα. Για αυτό, πρέπει να συζητήσουμε νέα χρηματοδοτικά μέσα με ανοιχτό μυαλό, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε και τα υπάρχοντα, γιατί είναι ευκολότερο».

Την «ώρα της αλληλεγγύης» αλλά με μνημονιακού τύπου δάνεια ζητάει ο Ρένγκλινγκ

Σχετικά με τα χρήματα που θα δοθούν για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως οι προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν εξ αρχής για τη χορήγηση της στήριξης δεν θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία το πιστωτικό όριο θα είναι διαθέσιμο, επανέφερε τη θέση περί πιστοληπτικής γραμμής που θα συνδέεται με αυστηρούς όρους επιτήρησης για τις χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τη «βοήθεια» για να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

«Το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές πως η μόνη απαίτηση για τη λήψη του δανείου αφορά στον τρόπο που θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα. Η  χρηματοδότηση θα μπορεί να δίνεται σε δόσεις, ωστόσο ο στόχος είναι η εκταμίευση να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα έτος»