του Κώστα Εφήμερου

Από την πλευρά της «Τρόικας εσωτερικού» ήδη αμφισβητείται σε όλα τα επίπεδα η νομιμότητα της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα. Η αμφισβήτηση έρχεται από τους ίδιους που περνούσαν το πολεοδομικό σχέδιο του Mall ή τις συμβάσεις για τα υποβρύχια που έγερναν ως νόμους του κράτους για να μην μπορούν να αποφανθούν τα δικαστήρια. Οι ίδιοι που πέρασαν 22 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ερωτηματικό υπάρχει και για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, που στις τελευταίες του εμφανίσεις τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει τον κίνδυνο της εξόδου από την ευρωζώνη.

Στο επίπεδο των «Θεσμών» ο Γιάννης Δραγασάκης θα επισκεφτεί αύριο τον Μάριο Ντράγκι για να τον ενημερώσει και να του ζητήσει την υποστήριξη της ΕΚΤ προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές στο κατά το δυνατόν ημερότερο κλίμα. Τούτο όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο. Ο Ντράγκι έχει την απόλυτη δυνατότητα να αποφασίσει αν το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με ανοιχτές ή κλειστές τις συστημικές τράπεζες.
 
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που έχει στα χέρια του το κλειδί των capital controls και ανοιχτή γραμμή με τον Μάριο Ντράγκι.

Στο αυριανό Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες με άλλη ημερήσια διάταξη από αυτή που υπολόγιζαν. Αντί να προσπαθήσουν να περάσουν το «γενναιόδωρο» πρόγραμμά τους θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να διεξάγει εν ηρεμία το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής. Οι πληροφορίες όμως λένε ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με το Daw Jones ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι Θεσμοί θα αποσύρουν την πρόταση τους και θα συζητήσουν την αντιμετώπιση ενός πιθανού Grexit.

Τέλος ερωτηματικό παραμένει και ενότητα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο Γιάννης Πανούσης εναντιώθηκε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Άγνωστη είναι και η θέση του Παπαδημούλη.

Τώρα είναι η ώρα ο λαός να πιέσει προκειμένου να προστατευθεί το δικαίωμα του να πει την άποψή του. Έστω και αν αποδεικνύεται τώρα, πέντε μήνες μετά, ότι η συνεχής αρθογραφία μας περί της διαφάνειας που θα έπρεπε να υπάρχει στη διαπραγμάτευση ήταν παραπάνω από αναγκαία. Ο λαός καλείται να πει τη γνώμη του επί διαρροής και στα αγγλικά. Ευτυχώς το ThePressProject είχε την διορατικότητα να μεταφράσει το κείμενο και να δώσει την δυνατότητα σε εκαντάδες χιλιάδες έλληνες να σχηματίσουν την άποψή τους από την πρώτη στιγμή. Κάντε λοιπόν κλικ εδώ για να το διαβάσετε και να είστε σε εγρήγορση.