Να δώσουν εξηγήσεις «για μια φρικαλέα “λεπτομέρεια” στη σύγχρονη Ιστορία της δημοκρατικής Ευρώπης» καλεί τους Ευ. Βενιζέλο και Ζ. Μ. Μπαρόζο ο Χάρης Καστανίδης σχετικά με την υπόθεση του δημοψηφίσματος, μετά τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών στον διεθνή και εγχώριο Τύπο.

Αναφερόμενος στα γεγονότα μετά τις Κάννες, ο πρώην υπουργός σημειώνει πως «η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση ανατράπηκε, όχι με στρατιωτικά μέσα, αλλά με κοινοβουλευτική μεθόδευση».

 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews το Σάββατο, ο Χάρης Καστανίδης αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου υπέκυψε στον εκβιασμό μικρής μερίδας βουλευτών που του ζήτησαν να αποχωρήσει για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 
Συγκεκριμενα, ο Χάρης Καστανίδης λέει ότι ο Γ. Παπανδρέου έπρεπε να επιμείνει για το δημοψήφισμα, γιατί τότε η διαπραγμάτευση για το επόμενο μνημόνιο θα ήταν διαφορετική και τα αποτελέσματα καλύτερα.
 
 

Λοβέρδος, Ραγκούσης και Διαμαντοπούλου
 

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στην απαίτηση του Σαρκοζί και της Μέρκελ να αλλάξει το ερώτημα του δημοψηφίσματος σε «ναι ή όχι στο ευρώ» αντί του «ναι ή όχι στο δεύτερο μνημόνιο», ενώ στους υπουργούς που είχαν διαφωνήσει για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος συγκαταλέγει τους: Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Ραγκούση και Άννα Διαμαντοπούλου.
 
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απουσίαζε από τη συνεδρίαση, επειδή εισήχθη εκτάκτως σε κλινική των Αθηνών, αλλά την προηγουμένη ημέρα, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, είχε υποστηρίξει με ενθουσιασμό το δημοψήφισμα» σημειώνει ο Χ. Καστανίδης.
 
Ο ίδιος επικαλείται το δημοσίευμα των Financial Times για τη συνάντηση Μπαρόζο – Βενιζέλου, κατά την οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε απο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «να σκοτώσουν το δημοψήφισμα». Ο Χ. Καστανίδης ζητά εξηγήσεις για αυτό από τους δύο πρωταγωνιστές.
 
Στη συνέχεια, ο Χ. Καστανίδης εξηγεί ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε να συνδέσει την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς γνώριζε ότι υπήρχαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν συμφωνούσαν.
 
«Ήταν οι ίδιοι βουλευτές που από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 υποστήριζαν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη Ν.Δ., ακόμη και χωρίς τον Παπανδρέου επικεφαλής» αναφέρει και προσθέτει: 
 
«Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνη, ορισμένοι βουλευτές δήλωσαν καθαρά ότι δεν θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση δημοψηφίσματος. Αποσαφήνισαν με ωμότητα ότι για να στηρίξουν την κυβέρνηση έπρεπε να αποσυρθεί το δημοψήφισμα και να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός. Συνέβησαν και τα δύο».