Διαβάζουμε ζωντανά τα Paradise Papers εδώ

Θα πρέπει να τονιστεί εξαρχής ότι η κατοχή offshore δεν είναι παράνομη δραστηριότητα. Ωστόσο, η φοροαποφυγή μέσω offshore εταιρειών, όταν συμβαίνει, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν οι ελίτ για να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν στα κράτη, κάτι φυσικά που δημιουργεί ανισονομία ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ανίσχυρους του κόσμου.

Σημειώνεται επίσης ότι η λίστα των Paradise Papers έχει αναρτηθεί δημόσια, από το ICIJ και αποτελεί μέρος της τεράστιας διαρροής, 13,4 εκατ. εγγράφων, από την εταιρεία – κολοσσό στη διαχείριση offshore Appleby. Τα στοιχεία παρακάτω είναι όπως αναγράφονται στη βάση δεδομένων του ICIJ.

Το πρώτο όνομα που βρίσκουμε στην ελληνική λίστα των Paradise Papers είναι αυτό του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ, Γιάννη Αλαφούζου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ICΙJ ο Αλαφούζος, εκτός της ναυτιλιακής εταιρείας που γνωρίζουμε ότι έχει, της Ermis Maritime Corporation, συμμετέχει παράλληλα σε τρεις offshore εταιρείες:

  • την Ermis Maritime Holdings Limited
  • τη Myrina Shipping Limited
  • και τη Sydon Shipping Limited

Oι τρεις αυτές υπεράκτιες εταιρείες έχουν έδρα τα νησιά των Βερμούδων. Σύμφωνα με τα Paradise Papers, η πρώτη ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου του 1998 και οι δύο επόμενες το 1997, την ίδια μέρα μάλιστα, στις 10 Ιουνίου. Σε αυτές τις δύο εταιρείες υπάρχουν κοινές διευθύνσεις και κοινά ονόματα στους μετόχους τους.

Πρόκειται για δύο διευθύνσεις στις Βερμούδες, που φιλοξενούν χιλιάδες offshore, κάτι που δείχνει ότι οι δύο εταιρείες είναι ουσιαστικά απλές ταχυδρομικές θυρίδες. Παραμένει άγνωστο το εάν αυτές οι εταιρείες βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία ή όχι.

Η οικογένεια Αλαφούζου όμως, έχει την… τιμή να έχει παραπάνω από έναν εκπροσώπους στην ελληνική λίστα των Paradise Papers (και δεν είναι η μόνη). Εκτός λοιπόν του Γιάννη Αλαφούζου, συναντάμε το όνομα του πατέρα του, Αριστείδη Αλαφούζου, που πέθανε τον περασμένο Μάιο, καθώς και του αδερφού του, Θεμιστοκλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ICIJ, ο πατέρας Αλαφούζος εμφανίζεται να είναι επικεφαλής της offshore Richal Shipping Limited με έδρα τα νησιά Κέιμαν, με ημερομηνία ίδρυσης τον Ιούλιο του 2004.