Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε πως ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, «βούτηξε στην άβυσσο και τράβηξε την Ελλάδα έξω» μετά «το κολασμένο εξάμηνο του 2015» και κατάφερε να δημιουργήσει ένα  συνεκτικό σχέδιο που έριξε στην αγορά ποσό μεγαλύτερου των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, αφήνοντας αιχμές για τα σενάρια περί μη περικοπής συντάξεων που διακινούνται από την ελληνική κυβέρνηση.

«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας.

Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, ο Γιουνκέρ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παραμονή της Ελλάδας το «μαύρο» πρώτο εξάμηνο του 2015, όπου η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά  στο  Grexit.  «Η Ελλάδα δεν πέρασε απλά ξυστά από το Grexit, αλλά πολύ κοντά. Δεν θέλω να σκέφτομαι εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν έχει νόημα πια, αλλά ήταν μαύρες, δύσκολες στιγμές. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Είναι στιγμές που δεν θα ήθελα να ξαναζήσω.

Τα  τέσσερα χρόνια της θητείας του ήταν μια πρωτοφανής περίοδος για ΕΕ , με τέτοια γεγονότα και κρίσεις μεγάλης έντασης. Βασικό συμπέρασμα, ότι η ΕΕ αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί νόμιζαν. Η διαχείριση σε Μεταναστευτικό, Brexit κ.λπ. απέδειξαν ότι δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σχετικά με το μέλλον της χώρας, δήλωσε πως πρέπει «να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επιχειρηματικό κλίμα, να δίνουμε ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα για τους νέους και να μην ξεχνάμε τους ευάλωτους Έλληνες». Παράλληλα, κάλεσε τους Έλληνες να «μάθουν» από αυτή την περιπέτεια και να αλλάξουν.

«Το ζητούμενο είναι να καταστεί σαφές ότι μάθαμε και αλλάξαμε από αυτήν την περιπέτεια. Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα κράτος που αφήνει πίσω του την πατρωνεία και το πελατειακό κράτος. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρήθηκαν από πολλούς μία ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος».