της Jenna Mclaughlin για το The Intercept

Μόλις πριν από πέντε μέρες, ο Ασάνζ προσφέρθηκε να αντιμετωπίσει τις ποινικές διώξεις στις ΗΠΑ αν η Μάνινγκ- που παρείχε στο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που αποκάλυψαν μυστικά για τον πόλεμο του Ιράκ- αποφυλακιστεί. «Αν ο Ομπάμα απονείμει χάρη στην Μάνινγκ, ο Ασάνζ θα δεχθεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, παρά την καθαρή αντισυνταγματικότητα της υπόθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης», έγραψε ο επίσημος λογαριασμός του WikiLeaks στο twitter στις 12 Ιανουαρίου.

Η Μελίντα Τέιλορ, μια από τους συνηγόρους του Ασάνζ, είπε στο Associated Press την Τρίτη ότι «τηρεί» τις υποσχέσεις του. Ο Ασάνζ επιβεβαίωσε την Τετάρτη μέσω του επίσημου λογαριασμού του WikiLeaks στο twitter ότι «Ευχαρίστως θα έρθει στις ΗΠΑ αρκεί να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματά του».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει για κάποιο έγκλημα τον Ασάνζ, πόσω μάλλον αν έχει απαιτήσει την έκδοσή του. Υπάρχει ωστόσο ένα εκκρεμές ένταλμα για σύλληψή του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Η βρετανική αστυνομία έχει δηλώσει ότι θα συλλάβει τον Ασάνζ αν πατήσει το πόδι του έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε πριν από τέσσερα χρόνια και παραμένει εκεί από τότε.

Η Τέιλορ, που έχει τη βάση της στην Ολλανδία, σημειώνει στο twitter ότι οι ΗΠΑ «επιβεβαιώνουν τακτικά την τρέχουσα δίωξη για εγκλήματα εθνικής ασφάλειας» κατά του πελάτη της, χωρίς να λέει αν ο ίδιος αντιμετωπίζει ενδεχόμενη έκδοσή του.

Ο νόμιμος αντιπρόσωπος του Ασάνζ στις ΗΠΑ, Μπάρι Πόλοκ, είπε στο The Intercept ότι προσπαθεί ακόμα να αποσαφηνίσει τα δικαιώματα του ιδρυτή του WikiLeaks, ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει μια επίσημη απάντηση. «Ελπίζω ότι θα το κάνει σύντομα», έγραψε σε ένα μέιλ. «Ο κ. Ασάνζ χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ… Ομοίως, όσοι δημοσιεύουν αληθείς πληροφορίες υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, την προώθηση της δημοκρατίας και δεν πρέπει να διώκονται».

Απαντώντας σε ερωτήσεις από το The Intercept σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ, ο εκπρόσωπος από το τμήμα εθνικής ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρκ Ρεϊμόντι, αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά υπέδειξε τις δημόσιες δηλώσεις του πρώην γενικού εισαγγελέα, Έρικ Χόλντερ, το 2010. Ο Χόλντερ έχει πει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε μια «δραστική, συνεχόμενη ποινική έρευνα» στις 29 Δεκεμβρίου του 2010,  η οποία συνεχιζόταν το Μάρτιο του 2013 από το εισαγγελικό γραφείο της ανατολικής περιφέρειας της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Το Κέντρο Πληροφόρησης για το Ηλεκτρονικό Απόρρητο αντιμάχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να κυκλοφορήσει τα αρχεία που αφορούν την παρακολούθηση των υποστηρικτών του WikiLeaks με μια τρέχουσα προσφυγή στο νόμο περί ελευθερίας του Τύπου. Ενώ η οργάνωση νομικής υπεράσπισης δεν έχει εξασφαλίσει κανένα νέο έγγραφο, το FBI είπε το Μάρτιο του 2015 ότι η έρευνα ήταν ακόμα σε εξέλιξη.

Αν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, γίνονται νύξεις για ένα σφραγισμένο κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ. Το 2012, το WikiLeaks δημοσίευσε ένα μέιλ που είχε σταλεί από έναν ανώτατο αξιωματούχο που εργάζεται στην ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών Stratfor, που αναφέρει ότι είχε δει ένα σφραγισμένο κατηγορητήριο. Ένας εκπρόσωπος του Stratfor είπε στο The Intercept ότι η υπηρεσία δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο να κάνει σχετικά με τα μέιλ που έχουν διαρρεύσει αυτήν τη στιγμή.

Ο Μάικλ Ράτνερ, ο πρώην συνήγορος του Ασάνζ που έχει αποβιώσει, είπε στην Huffington Post τον Ιούνιο του 2013 ότι «το πιο πιθανό είναι» το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει ετοιμάσει ένα μυστικό κατηγορητήριο.

«Αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχθηκαν στις προδικαστικές διαδικασίες για τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ότι ο στόχος του συμβουλίου ενόρκων του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι επτά πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτών και διαχειριστών του WikiLeaks», είπε ο Ασάνζ στην Huffington Post.

Δεν είναι όμως όλοι τόσο σίγουροι. «Είναι πολύ απίθανο να του έχει απαγγελθεί κατηγορία», είπε στο The Intercept ο Μάθιου Μίλερ, ένας πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης. Ο Μίλερ, που είναι σήμερα συνεργάτης της Vianovo, μιας συμβουλευτικής εταιρείας στρατηγικής, ήταν εκπρόσωπος του Έρικ Κόλντερ κατά την περίοδο της δίωξης του Μάνινγκ και της έρευνας για τον Ασάνζ.

«Υπάρχει μια ανάγνωση του νόμου περί κατασκοπείας που μπορεί να προσφέρεται για την υποστήριξη αυτού του είδους της αλλαγής- την κατοχή απόρρητων πληροφοριών. Αλλά αυτό θα ήταν μια τόσο επιθετική ερμηνεία του νόμου, που θα μπορούσε να δημιουργήσει το χειρότερο προηγούμενο, όπως για το τι μπορούν να κάνουν τα μέσα ενημέρωσης», είπε. «Θα ήταν πιθανό να θεωρηθεί αντισυνταγματική ως ξεκάθαρη παραβίαση της πρώτης τροπολογίας».

Ο Μίλερ είπε ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να φανταστεί την ύπαρξη μιας κατηγορίας, θα ήταν αν ο Ασάνζ είχε βοηθήσει την Μάνινγκ να πάρει τα έγγραφα. Δεν υπάρχει καμία δημόσια απόδειξη για κάτι τέτοιο. Η Μάνινγκ πάντα λέει ότι κατέβασε τα πάντα από μόνη της και τα μετέφερε όλα στον Ασάνζ αργότερα.

Αντ’ αυτού, ο Μίλερ είπε ότι πιστεύει πως ο Ασάνζ χρησιμοποιεί τις ΗΠΑ ως «φόβητρο», ή ως μια δικαιολογία για να αποφύγει τη δίωξη για σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία. Η περίπτωσή του δημιουργεί μεγαλύτερη συμπάθεια αν είναι υπό τον κίνδυνο μιας ποινικής δίωξης στις ΗΠΑ για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων, όπως έχουν επίσης κάνει πολλοί άλλοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης. «Πρέπει να πάει να αντιμετωπίσει τις εισαγγελικές αρχές» στη Σουηδία, είπε ο Μίλερ.

Ο Ασάνζ επιμένει ότι αμύνεται από την κακή προστασία των πληροφοριοδοτών που έχει δείξει η κυβέρνηση του Ομπάμα. «Οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες και οι πηγές τους εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την προώθηση της δημοκρατίας με τη διανομή αυθεντικών πληροφοριών σχετικά με βασικά θέματα, όπως την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τις παράνομες πράξεις κυβερνητικών αξιωματούχων», έγραψε σε μια δήλωση ο Ασάνζ. «Προκειμένου να ευδοκιμήσει η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο εναντίον των πληροφοριοδοτών και των εκδοτών, όπως του WikiLeaks και του εαυτού μου.»