Ο Ισημερινός παραδίδει στις ΗΠΑ έγγραφα και ψηφιακά αρχεία του Ασάνζ

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Τζούλιαν Ασάνζ, η κυβέρνηση του Ισημερινού έλαβαν την απόφαση να κατασχέσουν έγγραφα και ψηφιακά αρχεία σε συσκευές του ιδρυτή των Wikileaks που βρίσκονται στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο και στη συνέχεια να τα παραδώσουν στις ΗΠΑ.
Σκίτσο του Βραζιλιάνου ακτιβιστή σκιτσογράφου, Κάρλος Λατούφ, για την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ
|

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, οι δικηγόροι του Ασάνζ καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση του Ισημερινού έδωσαν εντολή για να κατασχεθούν έγγραφα και ψηφιακά αρχεία σε συσκευές του ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος διέμενε επί χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού. Είχε λάβει άσυλο, το οποίο έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ πριν από λίγες εβδομάδες, όταν κατηγορήθηκε από τις βρετανικές Αρχές πως παραβίασε τους όρους διαμονής του στην πρεσβεία.

Πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην υπεράσπιση, διότι θα σταλούν στις ΗΠΑ όλες οι επικοινωνίες του με τους δικηγόρους του, που είναι εμπιστευτικές», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊτόρ Μαρτίνεθ, ισπανός συνήγορος του Ασάνζ.

Ο ιδρυτής των Wikileaks, είναι εδώ και εβδομάδες έγκλειστος στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, ενώ οι δικηγόροι του δίνουν μάχη για να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία την 11η Απριλίου, με την άδεια του Κίτο, μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού όπου είχε καταφύγει το 2012.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εισαγγελία του Ισημερινού φέρεται στο έγγραφο να δίνει εντολή να γίνει έρευνα και να προχωρήσει η κατάσχεση «εγγράφων, αρχείων και παρόμοιου υλικού που μπορεί να σχετίζεται με την έρευνα» και «ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης κάθε μορφής», όπως υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα, USB sticks, σκληροί δίσκοι κ.ά.

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελία της Σουηδίας αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τη προκαταρκτική έρευνα με τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί από το 2010 εις βάρος του Ασάνζ., καθώς «υπάρχουν τώρα οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν την έκδοση του Ασάνζ από την Βρετανία». Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς έβαλαν το 2017 την έρευνα στο αρχείο χωρίς να απαγγελθεί καμία κατηγορία εις βάρος του.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ Αποκλειστικές πληροφορίες του TPP για τις συνθήκες κράτησης του Assange


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις