Η κυβέρνηση του Ισημερινού (Εκουαδόρ) τόνισε ότι προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση επειδή η δραστηριότητα του Ασάνζ, ειδικά με δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έθεταν σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και άλλα έθνη.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας,  Άλαν Ντάνκαν, λίγες ώρες πριν από την απόφαση του Ισημερινού είχε χαρακτηρίσει «άθλιο σκουλήκι» τον Ασάνζ, καλώντας τον να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου ζει εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, και να παραδοθεί στη βρετανική δικαιοσύνη.
 
«Είναι πολύ λυπηρό που ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού» είπε ο Ντάνκαν όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό στη διάρκεια συνεδρίασης με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Ήρθε ο καιρός αυτό το άθλιο σκουλήκι να βγει από την πρεσβεία και να παραδοθεί στη βρετανική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ασάνζ είχε αναρτήσει μια σειρά από μηνύματα στο Twitter σχολιάζοντας τη «χρονική συγκυρία» της απέλασης Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες «12 ώρες έπειτα από μια από τις χειρότερες πυρκαγιές σε κτίρια στη μετασοβιετική ιστορία», σε ένα εμπορικό κέντρο της Σιβηρίας.

 
Σημειώνεται ότι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους παραμένει η έκδοση του στις ΗΠΑ και την εκδίκαση του για τη δημοσιοποίηση  δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων και στρατιωτικών μυστικών το 2010 στην ιστοσελίδα WikiLeaks.
 
Η υπόθεση του Ασάνζ φαίνεται να θεωρείται πρόβλημα για τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την παρουσία του Αυστραλού στη χώρα «πρόβλημα που κληρονόμησε» από τον προκάτοχο του Ραφαέλ Κορέα ο οποίος έδωσε άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks.