638 είναι οι καταγεγραμμένες προσπάθειες εξόντωσής του ανθρώπου του οποίου «ο αντίκτυπος που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αντίστοιχος με αυτόν που έχει η πανσέληνος στους λυκάνθρωπους», σύμφωνα με τον Wayne Smith, πρώην αμερικανού διπλωμάτη που υπηρέτησε στην Αβάνα. Και άλλωστε, όπως έλεγε και ο ίδιος ο Φιντέλ, «αν το να γλιτώνεις από δολοφονικές επιθέσεις ήταν ολυμπιακό άθλημα θα είχα το χρυσό μετάλειο».

Αν και γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα σχέδια εξόντωσής του τελικά δεν τέθηκαν ποτέ σε εφαρμογή τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν επί της προεδρίας Μπίλ Κλίντον αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ επέδειξαν μεγάλη φαντασία και ακόμα μεγαλύτερη αναποτελεσματικότητα στην προσπάθειά τους. Σύμφωνα με αυτά οι μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να βρουν ένα εντυπωσιακό μαλάκιο και να το γεμίσουν με εκρηκτικά γνωρίζοντας ότι ο Κάστρο ήταν δεινός δύτης, ενώ σε μια άλλη περίπτωση σχεδίαζαν να δηλητηριάσουν μια στολή κατάδυσης. Και τα δύο σχέδια όμως τελικά απορρίφθηκαν… μάλλον θα έμπαζαν νερά.

Από τα στοιχεία γνωρίζουμε επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν τουλάχιστον τρεις φορές να τον δηλητηριάσουν χρησιμοποιώντας χάπια που δεν κατάφεραν όμως να τα τοποθετήσουν σε σημείο που θα ήταν προσβάσιμα στον κουβανό ηγέτη ενώ το 1961, την ώρα που ο Κένεντι έδωσε την άδεια για την «επέμβαση των γουρουνιών» με στόχο την ανατροπή του Κάστρο ένας κουβανός πράκτορας παρέλαβε από τη CIA μια πένα με δηλητήριο και μια εξαιρετικά λεπτή βελόνα. Το αστείο είναι ότι ο κουβανός πράκτορας που είχε πρόσβαση στο γραφείο του Φιντέλ, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν, απογοητεύτηκε με την πένα και ζήτησε από τη CIA «κάτι ποιο εξεζητημένο».

Δεν έμειναν όμως όλοι όσοι προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν απογοητευμένοι. Σύμφωνα με την Marita Lorenz, πρώην ερωμένη του Κάστρο που στρατολογήθηκε από τις ΗΠΑ για να τον δηλητηριάσει με χάπια που θα έριχνε στο ποτό του τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα New York Daily News υποστήριξε ότι ο Κάστρο αντιλήφθηκε την κίνηση της Lorenz και της έδωσε το όπλο του λέγοντας «Δεν μπορείς να με σκοτώσεις, κανείς δεν μπορεί να με σκοτώσει». Σύμφωνα με την περιγραφή της ο Φιντέλ Κάστρο την «άρπαξε και έκαναν έρωτα».

Το πιο πρόσφατο γνωστό σχέδιο για την δολοφονία του Κάστρο είναι του 2000. Το σχέδιο αυτό δεν ήταν πολύ πρωτότυπο και αφορούσε την τοποθέτηση πολλών εκρηκτικών σε εξέδρα που θα ανέβαινε για μια ομιλία του στον Παναμά. Ωστόσο το σχέδιο ανακόπηκε από την Ασφάλεια του Κάστρο. Τέσσερις άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο πράκτορας της CIA, Luis Posada, φυλακίστηκαν για την επιχείρηση αυτή αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι όταν ο Κάστρο τους απένειμε χάρη.

Η CIA γελοιοποιήθηκε επί πολλά χρόνια προσπαθώντας να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο και αυτό δεν μπορούσαν να το χωνέψουν αρκετοί μέσα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Έτσι μόνο μπορούν να εξηγηθούν τα σχέδια γελοιοποίησης του Κάστρο, όπως η τοποθέτηση άλατος θαλλίου στα παπούτσια του με στόχο να χάσει τη διάσημη γενειάδα του (το σχέδιο απέτυχε γιατί ο Κάστρο ακύρωσε το ταξίδι) και ο ψεκασμός του με LSD σε κοντινή απόσταση λίγο πριν από μια τηλεοπτική του εμφάνιση. Και αυτά τα σχέδια είναι πέρα για πέρα αληθινά, όπως δείχνουν τα επίσημα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος πάντως σε μια πτήση το 1979 στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο, αφού πρώτα άνοιξε το πουκάμισό του για να δείξει ότι δεν φορούσε κάτι τέτοιο τους είπε «φοράω το ηθικό μου γιλέκο το οποίο με προστατεύει πάντα».

Πηγή: BBC